Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Onderzoek: Van deze studies hebben studenten achteraf het meest spijt

De juiste studie kiezen is niet altijd even makkelijk, want tegenwoordig heb je zoveel keuze. Daarnaast weet niet iedere...

Onderzoek: Van deze studies hebben studenten achteraf het meest spijt

De juiste studie kiezen is niet altijd even makkelijk, want tegenwoordig heb je zoveel keuze. Daarnaast weet niet iedereen in zijn tienerjaren wat die later wil gaan doen, wat de keuze alleen maar moeilijker maakt. Toch blijken er een aantal studies te zijn, die je maar beter niet kunt kiezen.

Onderzoek

Volgens een onderzoek van Emolument zijn er namelijk een aantal studies waarbij de kans groot is dat je achteraf spijt krijgt. En juist dat maakt de keuze voor een goede school of studie natuurlijk nog moeilijker. Uiteraard moet je te allen tijde kiezen voor een studie die jou het leukst lijkt en je daarbij niet door anderen laten beïnvloeden. Maar hé, we willen het ook niet voor je achterhouden.

Salaris

De grootste reden dat studenten spijt krijgen van hun studie, is dat ze nadat ze hun diploma in hun zak hebben geen passende baan met een goed salaris kunnen vinden. En na al dat lenen en werken om je studietijd door te komen, vinden velen het stiekem wel tijd voor eens een goed gevulde bankrekening. Toch kan je beter kiezen voor iets wat je echt leuk vindt, want om elke dag met flinke tegenzin naar je werk te gaan is ook niet de bedoeling. Laat je dus niet afschrikken door het onderstaande rijtje, maar laten we het zo zeggen: "Bij twijfel, niet doen!".

Top 15

1. Psychologie (67%)

2. Kunst en design-opleidingen (47%)

3. Geschiedenis en aardrijkskunde (47%)

4. Media, marketing en communicatie (46%)

5. Rechten (29%)

6. Natuurkunde, levenswetenschappen en gezondheidskunde (26%)

7. Literatuurstudies (25%)

8. Bouwkunde (25%)

9. Management (25%)

10. Moderne talen (24%)

11. Economie (24%)

12. Bedrijfskunde etc. (23%)

13. Wiskundige opleidingen (20%)

14. Computerwetenschappen (19%)

15. Scheikunde (13%)

Lees ook: Vrouwen die dit studeren, zijn het knapst

Beeld: iStock