Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom shoppen bij Zara, H&M en Primark zo verslavend is

Aha, dus zo zit dat!

Waarom shoppen bij Zara, H&M en Primark zo verslavend is

Stiekem hebben we allemaal een zwak voor de wat budgetvriendelijkere winkels als Zara, H&M en Primark. Voor je basics is het perfect, maar een jurkje, schoenen of tas zijn er ook prima te shoppen tegen een hele goede prijs. Maar dan blijft de vraag: waarom kunnen de meeste vrouwen niet sparen voor één mooi maar duur item, in plaats van áltijd toegeven aan de verleiding om met een volle tas bij deze ketens vandaan te komen?

Impulsief koopgedrag

Volgens The Atlantic kun je impulsief koopgedrag de schuld geven aan de wetenschap. Een artikel in het blad legt uit waarom de aankoop van goedkopere items een verslavende en dwangmatige activiteit is.

In 2007 onderzochten wetenschappers de hersenen van verschillende deelnemers bij de beslissingen die ze maakten tijdens het winkelen bij verschillende winkels. De hoeveelheid plezier nam toe bij het kijken naar het gewenste item met een budget-vriendelijke prijs én het kopen daarvan.

Deal

Hoogleraar marketing aan de NYU, Tom Meyvis, vertelt: "Een deel van de vreugde die er ontstaat tijdens het winkelen is niet alleen gebaseerd op het feit dat je iets leuks hebt gekocht, maar ook dat je een goede deal hebt." Uitverkoop is dus dodelijk voor ons ladies. Maar goed, dat wisten wel al. Nu weten we in ieder geval dat het niet helemaal onze schuld is dat we zo van shoppen houden...

Lees ook: 5 Tips om shoppen bij Primark leuk te houden

Bron: Who What Wear