Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom smaakt sinaasappelsap zo vreemd als je net je tanden hebt gepoetst?

Iedereen heeft het wel eens gehad: je hebt je tanden gepoetst en neem daarna een slok sinaasappelsap

Waarom smaakt sinaasappelsap zo vreemd als je net je tanden hebt gepoetst?

Iedereen heeft het wel eens gehad: je hebt je tanden gepoetst en neem daarna een slok sinaasappelsap. Gatsie! De sinaasappelsap (en andere citrusvruchten) zijn ineens enorm bitter geworden, zelfs al heb je je tanden een half uur geleden gepoetst en heb tussendoor iets anders gegeten. Hoe dit kan? Wij hebben het antwoord voor je.

Smaak

Allereerst is het belangrijk om het één en ander te weten over je smaak. Zodra je iets eet, worden de smaakpapillen in je mond aan het werk gezet. Eén smaakpapil bestaat uit vijftig tot honderd smaakcellen, welke weer aparte receptoren hebben om verschillende smaken te kunnen waarnemen. Het is dus niet zo dat je tong verdeeld is in bepaalde zones die dan bijvoorbeeld alleen zoet, zout, zuur, bitter of umami kunnen proeven. Dit is een veelvoorkomende fabel.

Tandpasta

Een smaak bindt zich vervolgens aan een receptor en geeft de hersenen een signaal van smaak. Zo proef je. Er zijn stoffen die deze receptoren in de war kunnen brengen. Eén van die stoffen is de zeep-achtige stof natriumlaurylsulfaat, dat in tandpasta zit om het schuimend te maken. Deze stof verstoort de zoetreceptoren. Hoogleraar orale biochemie Enno Veerman aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam vertelt dit aan de Volkskrant. Hij vertelt dat als de zoetreceptoren door de tandpasta zijn verstoord, je dan zoet niet meer kunt proeven en alleen nog bitter en zuur waarneemt als je sinaasappelsap drinkt. Daarnaast zou het er ook nog eens voor zorgen dat de bittere stoffen ook nog eens versterkt worden.

De oplossing

Hoe je het kunt oplossen? Volgens Veerman is het gewoon een kwestie van wachten tot de receptoren weer zijn hersteld. Dit duurt in de meeste gevallen ongeveer een uur. Daarnaast zou je ook voor een natuurlijke tandpasta kunnen kiezen die de stof natriumlaurylsulfaat niet bevat.

Het hele artikel van de Volkskrant lezen? Dat kan hier.

Bron: Volkskrant, Happy in Shape Beeld: iStock