Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Kon ik mijn vrienden maar terugkrijgen'

Drie vriendin overleden in twee jaar tijd

Real life: 'Kon ik mijn vrienden maar terugkrijgen'

Jessica’s wereld stortte in toen drie van haar vrienden kort na elkaar overleden. Ze vond het geluk weer, maar het gemis blijft.

Mijnenveld

"Hoe vaak heb jij wel niet in bed gelegen met je telefoon, scrollend door je Facebookherinneringen, voordat je naar je werk moest? Misschien tagde je een vriendin die je al een tijdje niet gezien had om haar te herinneren aan ‘die ene nacht’ in 2013 en om te zeggen dat je elkaar snel weer moet zien. Voor mij zijn social media nu een mijnenveld. Want drie van mijn beste vrienden, met wie ik mijn meest memorabele momenten deelde, zijn in de afgelopen twee jaar overleden. Drie van de mensen van wie ik het allermeeste hield."

Slecht nieuws

"De eerste was Amy. Ze overleed in maart 2015 op 37-jarige leeftijd na een zes maanden lange strijd tegen kanker. Ze was als een zus voor me in de periode dat we allebei in Los Angeles woonden en werkten als journalisten. We geloofden allemaal dat ze weer beter zou worden, tot duidelijk werd dat ze haar ziekte niet zou overleven."

"Het volgende telefoontje met slecht nieuws kwam veel te snel daarna; slechts drie maanden later. Ish, mijn ex-vriend die tegen alle verwachtingen in na onze break-up mijn allerbeste vriend werd, overleed plotseling in zijn slaap. Hij was nog maar 26. En afgelopen februari overleed Toby, de vriend met wie Ish opgroeide, tijdens een vakantie in Thailand. Hij was 31 jaar."

Donkere weken

"Ik herinner me de dag waarop ik hoorde dat Ish was overleden nog heel goed. Ik weet nog dat het de eerste ochtend was, na maanden van immens verdriet om Amy’s dood, dat ik me niet vreselijk voelde. Ik begon weer regelmatig te sporten en dronk minder, wat me het gevoel gaf dat ik het enorme verdriet kon overkomen. Maar dat telefoontje veranderde alles. Het was de grootste schok ever. Mijn lieve Ish, de persoon die me aan het lachen kon maken zoals niemand anders dat kon, leefde niet meer. Het waren de donkerste weken uit mijn hele leven."

Social media

"Door het rauwe, verstikkende verdriet dat ik tijdens deze traumatische tijden voelde, werden Facebook en Instagram mijn steun en toeverlaat en tegelijkertijd triggers voor meer tranen. Obsessief bezocht ik de pagina’s van mijn vrienden in de dagen nadat ze overleden waren. Ik begreep niet hoe ze er plotseling niet meer konden zijn, terwijl ze een paar dagen daarvoor nog domme links deelden of getagd werden in foto’s. Deze vrienden waren nog steeds zo aanwezig op social media, maar ze waren er niet meer in het echt."

"Maar nu, afhankelijk van hoe ik me die dag voel, kan Facebook ook een trigger zijn voor verdriet. Foto’s van Ish, Amy en mij samen komen vaak naar boven. Onze inside jokes, vakanties, festivals. Ish, Toby en ik tijdens een avondje stappen..."

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER voor €0,49 via Blendle.