Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Top 10 beste steden om te bezoeken in 2018

Bereid je voor op een gezonde dosis wanderlust want de experts van Lonely Planet hebben een selectie gemaakt van de top tien beste steden om te bezoeken aankomend jaar.

Top 10 beste steden om te bezoeken in 2018

Bereid je voor op een gezonde dosis wanderlust want de experts van Lonely Planet hebben een selectie gemaakt van de top tien beste steden om te bezoeken aankomend jaar.

1. Sevilla, Spanje

In de laatste tien jaar heeft het Spaanse Sevilla een wonderbaarlijke transformatie doorgemaakt. Wat ooit een met verkeer verstopte metropool was, is nu opgebloeid tot een bloeiende stad vol fietsen en trams waar het artistieke verleden nieuw leven in wordt geblazen. Deze metamorfose is niet onopgemerkt gebleven. De prachtige hoofdstad van Andalusië is te bewonderen in Game of Thrones en in 2018 zal er de 31ste editie van de European Film Awards plaatsvinden

2. Detroit, VS

Na jaren van verwaarlozing komt Detroit weer op gang. Jonge creatievelingen hebben oude verlaten gebouwen omgetoverd tot fietsenwinkels, distilleerderijen en galeries. Dit heeft weer gezorgd voor publieke projecten als de hockey- en basketbalarena in de binnenstad en de QLine-tram naar de hoogtepunten van Detroit. Er komen nieuwe hotels in oude winkelpanden en op ongebruikte parkeerplaatsen, evenals drie nieuwe parken bij de rivier. De I can do mentaliteit is bijna tastbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de innovators die een aftands autodealerpand opkochten om er kunst op te hangen; MOCAD (Museum of Contemporary Art Detroit) was een feit.

3. Canberra, Australië

Canberra is behoorlijk groots voor zo’n kleine stad. Overal zijn nationale schatten te bewonderen en spannende nieuwe projecten te zien. Op het sportveld Manuka Oval worden internationale cricketwedstijden gehouden; het perfecte excuus voor sportfans om de federale hoofdstad van Australië te bezoeken. Op 11 november 2018 zal er bij het Australian War Memorial het honderdjarig jubileum van de Wapenstilstand in de Eerste Werelddoorlog herdacht worden. Gerevitaliseerde districten als NewActon en Braddon illustreren het vernieuwde Canberra. Hotel Hotel in NewActon is de belichaming van de nieuwe stijl.

4. Hamburg, Duitsland

De voltooiing van de nieuwe concertzaal Elbphilharmonie met een kostprijs van 789 miljoen euro leek nog langer te duren dan de complete ringcyclus van Wagner, maar het was elk jaar van de vertraging waard. De glazen bovenkant van het gebouw schittert als kristallen zeilen, terwijl de basis van baksteen de robuuste stijl reflecteert van het omliggende historische havengebied HafenCity. Vanaf hier strekt Hamburg zich uit langs de enorme haven en de rivier de Elbe.

5. Kaohsiung, Taiwan

Een enorm kunstcentrum en een muziekcomplex van 100.000 m2, compleet met pleinen met banyanbomen en wandelpaden langs het water, krijgt gestalte in de tropische haven van Kaohsiung. Het is de Taiwanese uitstalkast van experimentele architectuur van over de hele wereld. Er komt ook nog een nieuwe cruiseterminal, voor wie de havenstad graag vanaf het water wil benaderen. Een light-railsysteem verbindt dit alles met de rest van Kaohsiung. Verder het binnenland in kunnen wandelaars op de Xiaogang Shan-route het alomtegenwoordige water van de Straat van Taiwan overzien vanaf de nieuwe 27 meter hoge “eye of the mountain”-skywalk.

6. Antwerpen, België

Ooit was het een van de belangrijkste steden van Europa, nu is het een van de best bewaarde geheimen van het continent. De onofficiële hoofdstad van Vlaanderen beschikt over kunst en design van wereldklasse en viert dit jaar het hoogtepunt van de barok. Geïnspireerd door de beroemdste inwoner van de stad, Rubens, zal Antwerpen Barok 2018 de Vlaamse Meesters zij aan zij tentoonstellen met modern talent. Er zijn parades, concerten, straatkunstwerken, multimediashows en workshops. Niet dat de Antwerpenaren een excuus nodig hebben om hun creativiteit de vrije teugel te geven; de stad stroomt over van de pop-up bars, vernieuwende restaurants en hoogstandjes in de architectuur.

7. Matera, Italië

De sierlijke stenen huizen van het Italiaanse Matera hebben een spectaculair locatie recht naast een afgrond. Maar dat is slechts één gezicht van de stad: onder de oppervlakte ligt een labyrint van grotwoningen, kerken en kloosters van meer dan 9.000 jaar oud. Het is een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. Na jaren van verval is Matera nu grotendeels gerestaureerd en dit wordt gevierd met hotels, restaurants en bars die net zo cool zijn als de uit rotsen gehouwen muren waar ze door omringd worden.

8. San Juan, Puerto Rico

San Juan is een mooie mix van oud en nieuw. Het koloniale verleden vermengt zich met een opkomende moderne stad. Het oude San Juan is een ommuurde enclave met klinkerweggetjes, groene pleinen en oude kerken en forten. Aan de andere kant van de muur ontvouwt zich de nieuwe stad met muurschilderingen, musea en galeries. In de laatste jaren hebben vele innovatieve restaurants hun deuren geopend; de boer-tot-bord-eterijen trekken vele gasten. Het uitbundige nachtleven, met dansclubs, lounges, bars en casino’s, vormt een hoogtepunt, net als de schitterende stranden.

Bron: Marie Claire, Beeld: iStockphoto