Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Nieuwe trend: WhatsAppening

Doe jij het ook?

Nieuwe trend: WhatsAppening

Losgaan over de laatste aflevering van Expeditie Robinson of The Voice op Twitter? Welnee. We gaan nu massaal voor WhatsAppening, weet journalist Anne Broekman.

'Ik denk dat boer Olke keihard gedumpt wordt en met lege handen achterblijft!’ ‘Wáááárom blijven die tienermeiden toch altijd roken tijdens de zwangerschap? En hoe krijgen ze een frikandel weg tijdens het bevallen?!’ ‘Godsamme, zeg in vredesnaam dat abonnement op de Donald Duck op.’

Het zijn zomaar wat appjes die mijn vriendinnen en ik in een groepsapp naar elkaar stuurden over respectievelijk Boer Zoekt Vrouw, Vier Handen op één Buik en Een Dubbeltje op z’n Kant. Ja, ik mag graag dit soort programma’s kijken en daar schaam ik me niet voor. Ik zie het namelijk als een soort antropologisch research: andere mensen bekijken om ervan te leren (en vooruit, om mezelf beter te voelen). En wat maakt het kijken van deze programma’s nou nog leuker? Juist, sámen met vrienden tv-kijken, en wel via WhatsApp.

Ik doe het nog wel eens voor de lol; even Twitter checken om te zien wat er gezegd wordt over die gekkies in De Rijdende Rechter. Maar op Twitter zijn er altijd vreemden die de lol bederven: ze zoeken ruzie om niets, nemen alles véél te serieus of bezondigen zich aan de grootste doodzonde onder tv-minnend publiek: ze plaatsen spoilers. Dus is het fijner om vrijelijk je oordeel te ventileren in een besloten WhatsApp-groep met mensen die je daadwerkelijk kent en met wie je op één lijn zit.

Per dag worden er zo’n 500 miljoen tweets gepost, maar in die tijd worden ook 55 miljard WhatsApp’jes verstuurd. Nou is het natuurlijk maar de vraag hoeveel van die berichtjes daadwerkelijk over tv-programma’s gaan, maar de populariteit van de berichtenservice staat als een paal boven water. En da’s misschien ook niet zo gek, gezien de hoeveelheid nepnieuws en fake-accounts op Facebook en Twitter. We snakken naar authenticiteit en willen weten met wie we praten. We willen de mening van échte mensen horen, en waarom dan niet gewoon van onze vrienden? Enter de groepsapp voor The Bachelor-kijkers, eentje voor Expeditie Robinson en ach, laten we ook een groepje aanmaken voor Help Mijn Man is Klusser. Uiteindelijk gaat het erom dat we contact hebben met anderen. Samen kunnen lachen, discussiëren en ouwehoeren. Alsof je samen op de bank tv kijkt, met de borrelnoten binnen handbereik.

Tekst: Anne Broekman, Beeld: iStock