Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Om te overleven moet ik doen alsof ik hetero ben'

"Ik voel me verscheurd.

Real life: 'Om te overleven moet ik doen alsof ik hetero ben'

Het Russische gaykoppel Pavel en Eugene kwam onlangs in het nieuws: ze waren Rusland ontvlucht vanwege doodsbedreigingen. Sofia Mikhaylova (24) is hier ook bang voor.

Dubbelleven

"Mijn moeder is de enige in mijn familie die het weet, zelfs mijn vader heeft geen idee. Ik ben lesbienne die een dubbelleven leidt als ik bij mijn familie in Rusland ben. Toen ik het mijn moeder vertelde, schudde ze haar hoofd en weigerde ze er verder met me over te praten. Ik heb daarna nog bijna een jaar geprobeerd om mijn geaardheid te negeren, maar uiteindelijk hield ik dat niet meer vol."

"Ik heb het geluk dat ik in Canada woon en Canadees staatsburger ben. Omdat mijn ouders een beter leven wilden, zijn ze in 1998 van Rusland naar Canada verhuisd. In Canada hoef ik niet bang te zijn voor mijn veiligheid. Toch denk ik nog vaak aan de afkeuring van mijn moeder. De dag dat ik haar vertelde dat ik had besloten om naar Rusland te gaan voor familiebezoek, zag ik de zorgen in haar ogen, al waarschuwde ze me nergens voor. Dat was ook niet nodig, ik wist maar al te goed dat ik voorzichtig moest zijn."

Anti-homobeleid

"Rusland is altijd conservatief en homofobisch geweest, maar waar dat zich eerst beperkte tot het afkeuren van homoseksualiteit, is het inmiddels uitgegroeid tot een land met misschien wel het hardste anti-homobeleid ter wereld. Mensen worden aangevallen, de politie arresteert iedereen die een pride-evenement in Sint Petersburg bijwoont, en een groep neo-nazi’s verspreidde een filmpje waarop ze een homo in elkaar slaan met het commentaar dat ze hem een dienst bewijzen: ze zouden ‘de homo wel even uit hem slaan’."

Rillingen

"Als de skinheads uit mijn dorp erachter komen, zouden ze me maar al te graag willen verkrachten. Elke keer als ik hier over straat loop, lopen de rillingen over mijn lijf als ik ze naar me zie lachen. Ik zie er vrouwelijk uit, dat is mijn ‘geluk’."

"Ik voel me verscheurd. Het zijn ‘mijn mensen’, aan beide kanten. Ben ik hypocriet als ik een trotse Rus ben? Steun ik daarmee homofobie? Ik weet het niet."

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia die nu in de winkel ligt of HIER via Blendle.