Dus toch: kledingmaten verschillen écht per winkel

Hoog tijd om een nieuw kledingstuk aan je garderobe toe te voegen. Eenmaal in de winkel kies jij een paar leuke stukken uit. Maar wat blijkt? Je kledingstuk in 'jouw maat' past helemaal niet. Ben je dan toch echt aangekomen?

Lees ook

Je bent zeker over je kledingmaat, maar toch past die ene broek van ZARA je nét niet. Hoe komt dit nou? Het is hoog tijd om een nieuw kledingstuk aan je garderobe toe te voegen. Eenmaal in de winkel kies jij een paar leuke stukken uit. Maar wat blijkt? Je kledingstuk in 'jouw maat' past helemaal niet. Ben je dan toch echt aangekomen? Gelukkig voor ons: de maten van vrouwenkleding verschillen dus écht per winkel!

Het mysterie

Het YouTube-kanaal Vox besloot het mysterie van de verschillen in maten van vrouwenkleding te onderzoeken. Zo ging Dion Lee – werkend voor het kanaal – naar drie verschillende kledingwinkels: ZARA, Forever 21 en Topshop, en kocht daar overal een broek in maat 36. Je zou denken dat ze ze dan allemaal zouden passen, toch? Het bleek niet zo te zijn. ZARA was te groot, Forever 21 te klein, alleen die van Topshop zat goed.

But why?

Maar waarom al die verschillende maten? Het heeft blijkbaar een reden. Winkelketens gebruiken kledingmaten als een marketingstrategie om verschillende demografische doelgroepen aan te spreken. Een broek van Forever21 – voor de jongere doelgroep – hanteert dus kleinere maten dan bijvoorbeeld ZARA voor meer uiteenlopende leeftijden.

Quote

Lynn Boorady – professor en voorzitter van de Fashion and Textile Technology op de State University of New York – werd gevraagd om meer uitleg te geven en zei het volgende: "Ik denk dat het gedaan is omdat de vrouw groter wordt, en dat pakken we alleen maar aan. De originele maattabellen hadden nooit de maten 0 en 2. Nu selecteren we die maten omdat de maten steeds kleiner worden en wij steeds groter." Volgens Boorady zijn het maar getallen en betekenen ze niks. "If you don't like the size, you just cut if out of your clothes". Och, vrouw van ons hart.

Lees ook:

Bron: Beau Monde, Beeld: Getty

Laatste nieuws

Zie ook