Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Shocking: de echte verhalen achter de Disney-sprookjes

Oh my...

Shocking: de echte verhalen achter de Disney-sprookjes

Doornroosje, De kleine zeemeermin, Roodkapje... Stuk voor stuk lijken het onschuldige (Disney)sprookjes met een happy ending. Toch blijkt nu niets minder waar!

Gruwelijke details

Wat blijkt? Heel wat bekende sprookjes zijn niet zo onschuldig als ze lijken. De originele verhalen zitten vaak vol gruwelijke details. Volgens Theo Meder van het Meertens Instituut zijn de sprookjes die we nu vertellen vaak een veel bravere versie dat het oorspronkelijke verhaal. "Disney speelde ook een belangrijke rol, daardoor kwam het vertruttende erin."

Doornroosje

"Neem Doornroosje. In het eerste verhaal wordt ze verkracht in haar slaap, krijgt een tweeling en wordt daarna pas wakker. Dat verhaal is in de loop van de tijd gekuisd." Vroeger waren het verhalen voor pubers en volwassenen, en mochten de kinderen meeluisteren, legt Meder uit. "Maar dan moesten ze wel tegen verhalen met sex en geweld kunnen."

De kleine zeemeermin

"De zeemeermin van Andersen heeft eigenlijk een heel ander einde. Ze gaat namelijk dood. In ruil voor de voeten en benen verliest ze haar stem. Zo kan ze niet duidelijk maken dat ze de prins wil en hij trouwt met iemand anders. Zij stort zich uit verdriet in de zee en verandert in schuim."

Roodkapje

"In elk verhaal zit wel een waarschuwing of les. Ook kwam daar vaak pedoseksueel gedrag in terug", aldus Meder. "In Roodkapje staat de wolf voor de grote man die een naïef meisje wil. Ze wordt door hem opgegeten, een soort 'eigen schuld, dikke bult', moet je maar uitkijken naar wie je toe gaat."

"In de oudste versie ligt de wolf al in bed en moet Roodkapje zich uitkleden. Ze voelt aan wat er gaat gebeuren, dus vraagt of ze even naar buiten mag om te plassen. De wolf bindt een touw om haar benen zodat ze niet kan ontsnappen. Maar dat lukt haar toch, waarna ze het op een lopen zet. Dan komt de wolf achter haar aan. Bij een rivier staan vrouwen te wassen. Ze trekken de lakens strak zodat roodkapje over het water kan lopen. Zo beschermen ze haar. Als de wolf hetzelfde doet laten ze los en verdrinkt hij in het water."

Sneeuwwitje

"Sneeuwwitje is heel anders dan Disney ons voorstelde: ze wordt niet wakker gekust, maar ontwaakt altijd door geweld of een ongeluk."

Lees ook: Aan déze regels moet je je houden als je in Disneyland wil werken

Bron: RTL, Beeld: Istock