Yuk! Dit zijn de vieste plekken in een vliegtuig

Iewl!
Yuk! Dit zijn de vieste plekken in een vliegtuig

Pak jij deze zomer nog het vliegtuig? Lees dan even verder. Als je denkt dat jouw plekje schoongemaakt is voor jij plaatsneemt, think again! Het Amerikaanse programma The Today Show onthult wat de meest smerige plekken zijn in een vliegtuig. En wat blijkt? Het toilet is niet eens de meest onhygiënische plek!

Inchecken

Allereerst, de security check. Je weet wel, na het inchecken van je koffer loop je richting de poortjes, waar je je schoenen uit moet trekken en je sieraden en andere accessoires in een bak moet leggen. Deze bakken hebben een hygiëne-test ondergaan en op de x-ray was de aanwezigheid van gevaarlijke bacteriën duidelijk te zien. Bacteriën van zo'’n niveau dat het mensen ziek kan maken. Niet heel gek natuurlijk... Er worden riemen, jassen, sieraden, elektronica en schoenen in gelegd.

Uitklaptafeltjes

Eenmaal in het vliegtuig wordt het er niet bepaald schoner op. Kruimels op het gangpad, mysterieuze vlekken op de stoelen...… Hoe grondig wordt een vliegtuig eigenlijk schoongemaakt? De meest schokkende ontdekking was de hoeveelheid bacteriën die werd aangetroffen op de uitklapbare tafeltjes. Een ondervraagde stewardess laat weten dat ze vaak geld op de tafeltjes ziet liggen en ze heeft zelfs een keer meegemaakt dat het tafeltje werd gebruikt om een baby op te verschonen.

Stoelriemen

Ook opmerkelijk: de armleuningen kwamen goed uit de hygiëne-test, maar de veiligheidsriemen waren daarentegen té smerig. Zo kwamen ze hier bacteriën tegen die in onze darmen leven en eventuele infecties kunnen veroorzaken. Een ander onderzoek toonde aan dat schadelijke en dodelijke bacteriën als MRSA en E. coli dagen kunnen overleven op armleuningen, handgrepen, op het toilet, tafeltjes, rolgordijnen, stoelen en stoelzakken.

Airconditioner

Ben jij ook zo'n fan van de airconditioner die boven je hoofd hangt in het vliegtuig en zet je 'm direct aan als je gaat zitten? Voortaan niet meer! Microbiologen hebben in opdracht van de website Travelmath namelijk een onderzoekje uitgevoerd en troffen ook hier een behoorlijk groot aantal bacteriën aan. Om precies te zijn zo'n 285 bacteriesoorten per vierkante inch. Iewl!

Toilet

Het toilet is misschien niet de meest onhygiënische plek van het vliegtuig, maar schoon is anders. Zo werden er alleen al op de spoelknop van de wc zo'n 265 bacteriesoorten aangetroffen. Tja, niet zo heel gek als je nagaat wat er allemaal gebeurd op die ene vierkante meter. Denk maar aan al die mensen die stiekem lid worden van de mile high club.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je doen? Ontsmettingsmiddel, ontsmettingsmiddel, ontsmettingsmiddel. Voor een paar cent bij de drogist en zelfs bij een Albert Heijn verkrijgbaar: antibacteriële handgel. Was hier je handen regelmatig mee. Deze zijn er ook in doekjes, om eventueel je tafeltje mee schoon te maken before take-off. Nog een tip: trek je schoenen niet uit in het vliegtuig want met blote voetjes op het tapijt is geen aanrader.

Weet jij nog een goede tip?

Lees ook: De meest irritante medepassagiers in het vliegtuig op een rijtje

Bron: news.com.au, Travelmath, Beeld: Istock, Tekst: Marjolein Schel

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f9cb69d46474', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });