Dit is waarom je niet voor de tv in slaap moet vallen

Oei!

Lees ook

Het is ons allemaal weleens overkomen: zit je na een lange werkdag lekker op de bank een film te kijken en dan word je opeens uren later wakker en denk je: "wat doe ik hier?" Jep, je bent in slaap gevallen…

De gevolgen

Vanaf nu moet je er écht op gaan letten dat je dit nooit meer doet. Het lijkt niet zo erg, maar geloof ons: het is slechter dan je denkt. Uit onderzoek is gebleken dat het effect heeft op je humeur. Zo kun je zelfs depressief worden van een nacht lang voor de televisie slapen. Dit heeft volgens dokter Guy Meadows te maken met het licht dat van de tv afkomt.

Lees ook: Dít wondermiddel om beter te slapen tijdens hitte gaat viral

Depressie

"We zijn gemaakt om in het donker te slapen. Wanneer de zon 's ochtends opkomt, zeggen de lichtreceptoren achteraan in onze ogen dat het tijd is om wakker te worden. Dat doen ze door het vrijkomen van melatonine, een hormoon dat ons slaperig maakt, te verhinderen." Wanneer je dus voor de televisie slaapt kan het zijn dat je jezelf verhindert om in een diepe slaap te vallen. En aangezien slaap en je humeur met elkaar verbonden zijn, word je humeur aangetast wanneer je niet goed genoeg slaapt. En als dit voor een langere tijd is, kun je er dus depressief van worden.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook