Grote kans dat je weleens tijdens het snacken een chippie uit de zak naturel chips hebt getrokken, die voorzien was van een vreemd groen randje. Of je ‘m nou laat voor wat het is of toch opeet, we kunnen ons wel voorstellen dat je je afvraagt wat het groene randje precies is.
Groene kleur
Want proef je echt het verschil met de andere chips, kan het kwaad als je ‘m opeet en waarom heeft de chips nou eigenlijk een groene kleur? Het Britse programma Food Unwrapped ging op onderzoek uit en het zit eigenlijk heel simpel in elkaar.
Lees ook: Het bestaat dus echt: chips met sushismaak
Solanine
De aardappelen groeien ondergronds, maar als ze worden blootgesteld aan (zon)licht en warmte kunnen ze groen kleuren. Deze groene plekken bevatten de giftige stof solanine. Grote hoeveelheden van solanine zijn giftig voor de mens, dus het wordt sterk afgeraden om er teveel van te eten. Een of twee chipjes kan geen kwaad, zo laten de onderzoekers weten. Want je moet er wel heel veel van eten, wil je er ziek van worden.