Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hot story: 'Ik bleek een kopie van een beroemdheid'

'Alle nieuwszenders in Brazilië smeekten om een interview'

Hot story: 'Ik bleek een kopie van een beroemdheid'

Van de een op de andere dag een ster zijn in Brazilië. Het overkwam de Nederlandse modeontwerpster en Instagrammer Cécile Loreen (28). Ze werd ingevlogen door de Braziliaanse tv en overladen met luxe.

Populair

“Ik weet nog goed hoe ik mijn hondje uitliet en continu dat geluidje hoorde: ping, ping, ping. Telkens een volger erbij op mijn Instagram-account @colorplease. Binnen een dag had ik 60.000 nieuwe volgers, allemaal uit Brazilië. Braziliaanse media stalkten me om een interview te krijgen: ‘Je lijkt op onze koningin’, zeiden ze. Het was bizar."

"Voordat de Brazilianen mij ‘ontdekten’, had ik al een populair Instagram-account. Ik begon het in 2015 om mijn modelabel Cecci Fashion te promoten. Ik draag altijd roze, van top tot teen, en deel dat op social media. Ik heb volgers uit Japan, Frankrijk en Rusland. Elke week ging ik zitten om de buitenlandse comments door Google Translate te halen. Japanners schreven vaak ‘kawaii’ onder mijn foto’s, wat zoiets als ‘heel schattig’ betekent. In de Braziliaanse reacties stond steeds ‘Xuxa’, maar dat betekende volgens Google Translate niks in het Portugees. Ik snapte het niet.”

Lees ook: Zien: Olcay Gulsen en vier zussen lijken sprekend op elkaar

Chauffeur in uniform

“Een jaar geleden kreeg ik een foto toegestuurd uit Brazilië. ‘Zij is onze superster’, stond erbij. Ik was sprakeloos. Mijn vriend zat naast me op de bank en vroeg wanneer die foto was gemaakt. Hij was ervan overtuigd dat ik het was. Ik bleek een kopie te zijn van de grootste beroemdheid van Brazilië in haar jonge jaren. Xuxa is nu bijna zestig en presenteert bijvoorbeeld Dancing with the Stars. In de jaren tachtig brak ze door met kindertelevisieprogramma’s. Haar gezicht en haar kapsel in die tijd... Het was alsof ik in de spiegel keek."

"Toen ik een foto van Xuxa naast een foto van mezelf plaatste op Instagram, had ik binnen vijf minuten enorm veel reacties. ‘Wie is dat? Bizar’, zeiden mijn volgers uit Engeland, Japan en Rusland. Maar de foto’s gingen helemaal viral in Brazilië. Alle nieuwszenders daar smeekten me om een interview. De concurrent van de omroep van Xuxa bood zelfs duizend euro voor een filmpje waarin ik hun zender als de beste zou aanprijzen. Dat vond ik niet sympathiek, dus daar ben ik niet op ingegaan."

"Een paar weken geleden kreeg ik een uitnodiging van de Braziliaanse televisiezender waar Xuxa ook presenteert. Ze wilden me in hun populairste show hebben en alles werd betaald: mijn vliegticket, verblijf en maaltijden. Mijn beste vriendin en manager Pia mochten ook mee. Voor ik het wist liepen we het vliegtuig uit naar een bordje ‘Cécile Loreen’, dat werd vastgehouden door zo’n chauffeur in uniform met een pet op. Ik was nog nooit opgehaald van het vliegveld, pakte altijd gewoon een Uber.”

Lees ook: Amalia lijkt sprekend op Máxima als peuter

Televisieshow

“Mijn hotelkamer was een hele suite. Overal waar ik kwam, hoorde ik gefluister: ‘Xuxa, Xuxa.’ En mensen wilden met me op de foto. Bij de televisieshow interviewde de populaire Braziliaanse tvhost Rodrigo Faro me. Daarna hadden ze een verrassing voor me. Ik moest rug aan rug met iemand gaan staan en je raadt het al... Toen ik me omdraaide keek ik de echte Xuxa aan. Ik moest huilen, viel bijna flauw. Haar fans hadden mij al alles over haar verteld en nu ontmoette ik haar eindelijk. Ze was ontzettend lief en aardig, ik bewonder haar enorm."

"Ik ben net terug uit Brazilië. Soms kom ik wel acht keer per dag iemand tegen op straat die met me op de foto wil. Gewoon hier in Nederland. Er wonen hier namelijk best veel Brazilianen. Laatst blokkeerde een Xuxa-fan me zelfs met de fiets: ‘Ik kan niet geloven dat ik je tegenkom.’ Hij wilde per se een foto. ‘Al mijn jeugdherinneringen komen terug, je bent een engel!’"

"Af en toe word ik er chagrijnig van, want ik ben niet Xuxa. Ik heb een fashionlabel, een eigen stijl. Maar ik ben ook dankbaar, het heeft me veel gebracht. En ik merk dat de Braziliaanse volgers me wel steeds meer als Cécile zien. Voor mijn gevoel ga ik nu naar een next level, ik laat mezelf zien en het maakt me niet uit als dat iets minder likes oplevert dan dat ik mijzelf naast een foto met XuXa erop plaats, bijvoorbeeld.”

Tekst: Claudia Witteveen Beeld: YouTube, iStock