Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dee van der Zeeuw: 'Een jongen trok ineens mijn broek naar beneden'

Dee werd slachtoffer van straat-intimidatie.

Dee van der Zeeuw: 'Een jongen trok ineens mijn broek naar beneden'

Vlogster Dee van der Zeeuw (21) ging viral met een video waarin ze huilend vertelt dat een groep jongens zomaar haar broek naar beneden trok. Het is niet de eerste keer dat ze wordt lastiggevallen op straat. “Waarom denken mensen dat dit oké is?”

Straatintimidatie

"Het plan was om met Koningsnacht de hort op te gaan. Lekker de stad in, dansen, biertjes drinken. Ik had van tevoren een vlog gedeeld op YouTube, en het gekke is dat ik daarin al zei dat ik er een beetje tegen opzag. Want ja, als mannen een borrel op hebben, reageren ze vaak anders op vrouwen. Ze roepen je na, en als je reageert doen ze alsof je hebt gezegd dat de interesse wederzijds is. Als je niet reageert ben je een kutwijf en krijg je de wind van voren. Straatintimidatie is overal en ik word er echt nijdig van. Waarom denken mensen dat dit oké is?"

"Het is voor mijn gevoel bij mij nog erger geworden sinds ik ook herkend word op straat. ‘Dee!’ roepen mensen – voornamelijk mannen – dan. En dan denk ik: eh ja, wat moet ik zeggen? Want het wordt hoe dan ook awkward. Dus vaak zeg ik niets. Aan het eind van de avond wilden onze vrienden nog een kroeg in, en mijn vriendin en ik besloten naar huis te gaan. Dus wij naar de bushalte, 200 meter verderop. Normaal ben ik als vrouw niet graag in het donker op straat, want je wéét dat mannen iets naar je kunnen roepen. Maar ik dacht: kom op Dee, het is Koningsnacht, er zijn superveel mensen en bovendien is er politie.”

Respectloos

"Maar dat weerhield een groep mensen er niet van om naar me te roepen. ‘Dee, Dee!’ Ze wilden heel graag aandacht, maar ik liep door. Toen voelde ik het. Iemand kneep in mijn bil. Ik schrok me kapot en sloeg meteen met mijn hand naar achteren. Toen trok de jongen in kwestie mijn broek naar beneden. De anderen lachten. Het duurde een seconde, niet langer, en ik trok mijn broek meteen weer omhoog. Ik voelde de woede door mijn lijf razen. Hoe durft iemand zoiets respectloos te doen?"

"Ik ging achter hem aan. Ik had niet van mezelf verwacht dat adrenaline dát met me zou doen, maar kennelijk werkt het zo. Ik was megasnel en pakte hem vast bij zijn capuchon. Het was een jochie van 16, 17, niet veel ouder, maar ja, wat wilde ik doen met mijn 1 meter 68? Hoe the hell ging ik dit oplossen? Ik ben

niet heel sterk én ik zag in mijn ooghoek twee vrienden hun telefoon pakken. Dat is het nadeel van bekend zijn. Als die jongens iets doen wordt het niet gefilmd, maar als ík iets doe staat het de volgende dag op de site van RTL Boulevard. Dus ik liet hem los."

"Op de hoek van de straat sprak ik twee agenten aan. Pas toen merkte ik wat het met me deed. Ik trilde, mijn verhaal kwam er met horten en stoten uit. De boodschap van de politie: als je zijn naam hebt, kun je aangifte doen. Tja, die had ik niet. ‘Wat moet ik hier nou mee?’ vroeg ik aan mijn vriend toen ik thuiskwam. Ik wil eerlijke vlogs maken. Niet alleen de leuke kanten van mijn leven, maar ook de keerzijde van bekend zijn. Dus ik ging filmen. Ik had niet verwacht dat ik moest huilen voor de camera, maar dat is wat ik klaarblijkelijk doe als ik geraakt word en even niet meer weet wat ik moet zeggen. Ik dacht ook: laat het maar zien, die emotie. Laat maar zien aan andere meiden dat het mij óók gebeurt – en laat maar zien aan mannen wat het met een vrouw doet.”

Het hele interview lees je in de nieuwste Grazia die morgen in de winkel ligt. Ook zette Grazia onlangs in samenwerking met Stichting Stop Straatintimidatie een enquête op, waar jullie massaal op reageerden. De resultaten vind je *HIER*.

Tekst: Lisanne van Sadelhoff Beeld: BSR