Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wake-up call: 'Ik vind mijn leven veel leuker zonder sex'

Esmee heeft een relatie zonder sex.

Wake-up call: 'Ik vind mijn leven veel leuker zonder sex'

Naam: Esmee (32) | Relatie: getrouwd | Beroep: medisch secretaresse

Honger naar sex

"Toen Tom en ik net een relatie hadden, klopte zijn buurman weleens op de muur als ons bed weer piepte en bonkte. We lachten erom; we waren zo verliefd dat we geen genoeg van elkaar kregen. Achteraf denk ik dat mijn honger naar sex kwam door mijn zucht naar bevestiging. Vond Tom mij net zo geweldig als ik hem? Ik kwam net uit een jarenlange relatie waarin mijn ex en ik hoogstens één keer per maand vreeën, vaak omdat hij aandrong en ik me schuldig voelde. Tom en ik: dat was anders. Vanaf het moment dat ik hem ontmoette op de tennisclub vroeg ik me af hoe hij zou aanvoelen. Diezelfde avond eindigden we in bed en vijf maanden lang hadden we vrijwel dagelijks sex. Dolverliefd gingen we samenwonen, maar ik was steeds vaker te moe voor sex. Tom vond het geen punt, zelf was hij druk met promoveren. En met die lust zat het wel goed. We zouden elkaar lichamelijk vast weer terugvinden.”

Passionele nachten

“Dat lukte. In onze vakantie, zonnig en loom, vreeën we weer regelmatig. Maar eenmaal thuis kwam de klad er opnieuw in. Soms met tussenpozen van een maand of langer. Of Tom ons sexleven niet miste, vroeg ik. Hij vond het jammer, gaf hij toe. Maar voor hem was het belangrijker dat ik niets tegen mijn zin deed. Ik was zijn droomvrouw. Twee jaar lang ging het op en af. Ik denk dat we in die twee jaar zo’n vijftien keer vreeën. Het jaar erna hadden we vijf keer sex. Dat kwam, dachten wij, omdat we druk waren met de voorbereidingen van ons huwelijk. De liefde voor elkaar was immens; die passionele nachten zouden later wel weer komen. Onze huwelijksnacht zou daarvoor een goed begin zijn. Na ons bruiloftsfeest schopte ik mijn schoenen uit en viel compleet gesloopt op bed. Tom, flink aangeschoten, kroop tegen me aan. We bekeken zielsgelukkig onze ringen en vielen in slaap. De ochtend daarna hadden we sex, omdat ik vond dat ‘dat zo hoorde’."

"Ik deed de maanden erna mijn best, maar na een paar keer vrijen viel ons sexleven opnieuw stil. Ik besprak het met Tom, die therapie niet nodig vond. ‘Ik vind je prachtig en perfect’, zei hij. ‘Als ik wil klaarkomen, help ik mezelf wel.’ We knuffelden veel, keken hand in hand tv. We masseerden elkaar, gingen samen in bad. Maar de vonk om sex te hebben, kwam niet bij mij. Ik kocht lingerie, en we volgden tantrales en een cursus erotisch masseren. Superleuk en opwindend, maar eenmaal thuis deden we niets met de opgedane kennis. Ik keek liever een serie. Of kookte uitgebreid voor ons samen. Tom vond het heerlijk dat ik zo vrolijk en gelukkig was. Eens per twee weken kwam hij een uurtje later naar bed, dan keek hij porno. Puur voor het klaarkomen, beweerde hij. ‘Dan voelt het binnen weer lekker schoon en slaap ik lekker.’ Zelf masturbeer ik niet. Geen interesse. Ik zocht op of er iets mis was met mij. Ik ben niet a-seksueel, omdat ik als ik verliefd ben juist veel behoefte heb aan intimiteit. Sex vind ik zeker niet vervelend. Maar klaarkomen is te veel gedoe. Blijkbaar heb ik een extreem laag libido. Voor Tom is sex niet doorslaggevend in een relatie. Hij vindt vertrouwen en jezelf zijn belangrijker.”

Appjes vol hartjes

“Ineens viel het kwartje: ‘Waarom laten we het niet gewoon los’, stelde ik voor. Als ik niet pieker over sex of mijn schuldgevoel over het ontbreken daarvan, ontstaat de zin misschien vanzelf? Maar dat was niet zo. Ruim een jaar na deze beslissing heb ik nog steeds geen behoefte aan sex. ‘Waarom laten we het niet zo? Lekker duidelijk’, vond Tom. Het klinkt gek, maar dat voelde troostend. Alsof er eindelijk een beslissing was genomen. Tom en ik zijn nu zes jaar getrouwd en nog steeds verliefd. We hebben twee jaar geen sex meer gehad, maar verder klopt alles. We lachen veel, sporten samen, verrassen elkaar nog steeds. De liefde zit diep en is oprecht. Ik voel me vaak sexy, ben dol op Toms lichaam. Ik draag heus mooi ondergoed en verzorg me goed. Mijn libido is gewoon microscopisch laag. Af en toe ‘evalueren’ Tom en ik bij een etentje of we allebei nog gelukkig zijn. Tot nu toe voelen we ons nog goed bij onze afspraak. Tom heeft nog steeds twee keer per maand zijn ‘slaapmutsje’, zoals we het noemen. Daarna kruipt hij lekker tegen me aan, of we tongzoenen een tijdje, want dat vind ik heerlijk. Tom is de liefde van mijn leven. Ik mis geen penetratie of het klaarkomen zelf. Momenteel ben ik supergelukkig, en volgens mij is Tom dat ook. We zijn blij als we elkaar zien na ons werk, sturen elkaar nog appjes vol hartjes. Eigenlijk heb ik continu een orgasme in mijn hoofd.”

Tekst: Eveline Karman | Beeld: iStock