Real life: 'Ik weiger geslutshamed te worden'

Het waren pittige jaren voor Sarah en Ariel.
Real life: 'Ik weiger geslutshamed te worden'

Na elf seizoenen valt deze week het doek voor de comedyserie Modern Family. Sarah Hyland (29) en Ariel Winter (22) werden voor de camera volwassen, en vertellen hoe ze beiden te maken kregen met slutshaming.

Doorschijnende jurk

Internettrols die het hadden voorzien op Ariel Winter kregen afgelopen februari te maken met haar tv-zus Sarah Hyland. Die haalde hard uit naar iedereen die commentaar had op een doorschijnende jurk die de 22-jarige droeg op het afscheidsfeestje van Modern Family. “Ze is een sexy vrouw met zelfvertrouwen. Iedereen die hier negatief commentaar levert op mijn zus mag oprotten, want ik tolereer dit niet”, brieste Sarah op Instagram. Haar opmerking kwam niet uit de lucht vallen, zo vertelt de 29-jarige actrice als Grazia haar en Ariel spreekt in Los Angeles. Het was een gevolg van het jarenlange online gepest waarvan ze slachtoffer werden in hun tijd bij Modern Family. “Alle mensen die in de spotlight werken, krijgen met trolls te maken, maar jonge vrouwen het meest. En dat is moeilijk. Ik was achttien toen ik met de serie startte, voor Ariel was het nog heftiger want zij ging voor de camera door de puberteit.”

Seksualiseren

Het bodyshamen begon zelfs daarvoor al, herinnert Ariel zich. “Toen Modern Family startte, was ik elf en had ik nog helemaal geen vormen. En zelfs daar kwam al weleens commentaar op. Toen was daar die zomer waarin ik ineens, eh... dingen kreeg.” Ze kan er inmiddels om lachen, maar destijds voelde het zeer ongemakkelijk dat ze razendsnel een flinke voorgevel ontwikkelde. Op haar vijftiende had ze een F-cup, die niet onopgemerkt bleef. “Als ik op een rode loper verscheen, gingen de headlines altijd over mijn decolleté. De reacties op internet waren nog erger. Mensen vinden het daar oké om maar alles te zeggen over een tiener, om een vijftienjarige compleet te seksualiseren.” De actrice vond in die tijd veel steun bij de zeven jaar oudere Sarah, die met haar eigen bodyshamers te maken kreeg. Vanwege een nierziekte onderging ze in haar tijd bij Modern Family twee keer een transplantatie, die hun weerslag hadden op haar lichaam. “Sommige seizoenen vind ik moeilijk om terug te kijken. Ergens in het vierde jaar kwam ik door mijn gezondheidsproblemen bijna vijftien kilo aan en kreeg ik een enorm opgeblazen gezicht vanwege de prednison. Dat was ongeveer in dezelfde tijd dat Ariel haar ‘dingen’ kreeg, dus we maakten samen een tijd mee waarin ons lichaam voor het oog van miljoenen kijkers door allerlei veranderingen ging.”

Vrouwen afvallen

Volgens Sarah tonen de reacties daar- op maar weer eens aan hoe anders er naar vrouwen wordt gekeken. “De jongens gingen tijdens de opnames ook door hun puberfase”, zegt ze over collega’s Nolan Gould en Rico Rodriguez, die in de serie het broertje en stief-oom spelen van de meiden. “Maar zij hebben het nooit zo voor hun kiezen gekregen. Het is moeilijker voor meisjes. De toetsenbordpestkoppen genieten er vooral van om vrouwen aan te vallen.”Samen besloten de actrices dat niet zomaar te pikken. Ze zetten de haters op hun social media geregeld op hun plek en nemen het altijd voor elkaar op. “We zijn echt met z’n tweeën achter ze aangegaan, we pakken ze aan met flink wat venijn, maar ook zoveel mogelijk humor”, zegt Sarah. Beide sterren hebben niet de illusie het probleem daarmee te laten verdwijnen, maar hopen wel het goede voorbeeld te geven aan hun fans. Zo vindt Ariel het belangrijk dat jonge meiden weten dat ze zich niet hoeven te verantwoorden voor de kleding die ze dragen. Zelfs toont ze sinds haar borstverkleining, nu vijf jaar geleden, vaker haar eigen stijl in gewaagdere kleding. “Ik hou van een edgy look, en nu kan ik dat eindelijk dragen. Ik weiger daarvoor geslutshamed te worden.”

Geen goud

Het immense succes van Modern Family heeft de actrices een platform gegeven om meer body positivity te promoten. Maar dat is lang niet het enige mooie dat de serie hen heeft gebracht, benadrukken de twee. “Natuurlijk waren de negatieve aandacht en het commentaar soms lastig, maar ik had de afgelopen elf jaar voor geen goud willen missen”, stelt Sarah Hyland. Dat goud kwamer sowieso wel: beide actrices verdienden de afgelopen jaren zo’n honderdduizend dollar per aflevering, waarvan ze er meer dan twintig per seizoen maakten. Ze kunnen het zich dus wel veroorloven om een kleine break te nemen na elf jaar Modern Family, en lijken dat allebei ook van plan. Alhoewel Winter toegeeft niet zo goed te weten wat ze met haar nieuwe vrijheid aan moet. “Ik heb dit letterlijk de helft van mijn leven gedaan, zeven maanden in het jaar. Dus ik bereid me wel een beetje voor op een zwart gat. Misschien dat ik het eindelijk eens allemaal terug ga kijken. Zelfs de awkward jaren!”

Tekst: Daniëlle Kool | Beeld: BSR

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f8db56611761', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });