Fajah Lourens: ‘Streven naar perfectie maakt je gek’

Fajah Lourens is de verpersoonlijking van het woord killerbody. Toch worstelde ze van jongs af aan met een negatief zelfbeeld. Haar nauwelijks waarneembare putjes en vetjes werden een obsessie. Maar ze martelt zichzelf niet langer.

Fajah Lourens is de verpersoonlijking van het woord killerbody. Toch worstelde ze van jongs af aan met een negatief zelfbeeld. Haar nauwelijks waarneembare putjes en vetjes werden een obsessie. Maar ze martelt zichzelf niet langer. "Dan maar iets minder strak en droog, en wél happy."

Je Killerbody-dieet adviseerde keiharde trainings- en voedingsschema’s voor een stak lijf. Je vertelde net over je nieuwe missie: it’s the inside that counts. Maar ben je niet juist gericht op het uiterlijk?
"Het is prima om in shape te willen zijn, mits op een gezonde manier, maar minstens zo belangrijk is hoe je je van binnen voelt. Als je jezelf niet accepteert zoals je bent, kun je nog zo dun zijn, maar je blijft onzeker. Je moet eerst gelukkig zijn met jezelf. Pas dan kun je je lichaam als een tempel zien en er trots op zijn."

Zelfacceptatie dus. Hoe doe je je dat?
"Positief in het leven staan. Lieve dingen tegen jezelf zeggen. Jezelf waarderen. Vind je dat moeilijk, schrijf het dan op en maak er een mantra van. Veel mensen blijven hangen in zelfmedelijden. ‘Ik kan het niet, het lukt mij toch niet.’ Als je dat vaak genoeg herhaalt, zúl je ook falen. Verleg de aandacht naar iets wat je wél mooi vindt aan jezelf, zoals je gezicht of je ogen. Want als je je goed voelt over jezelf, heb je ook de neiging om te sporten en te diëten. Daarom is er in Killerbody 3 ook aandacht voor yoga, ademhalingsoefeningen en visualisaties. Alles wat ik in mijn leven heb bereikt, heb ik gevisualiseerd. Dus ga fantaseren over dat slanke lichaam: wat zie je in de spiegel, wat voor kleding ga je kopen? Maar het belangrijkste is actie. Niet op de bank blijven zitten en ervoor gáán."

In een interview met Grazia uit 2010 zei je daar ook al iets over. Je zei toen: 'Ik ben heel kritisch op mijn lijf, accepteer mezelf niet zoals ik ben. Ik heb bijvoorbeeld één put in mijn rechterdij. Ik ben pas nog naar een kliniek geweest om die weg te laten spuiten, maar ze konden ’m niet vinden.'
Lachend: "Die put heb ik nog steeds, maar het licht in die kliniek was te mooi om hem te kunnen zien. Gelukkig sta ik er nu totaal anders in."

Perfectionisme to the max.
"Ik heb dat niet alleen met mijn lichaam, maar ook op andere vlakken gehad. De laatste jaren was ik onrustig van binnen. Ik dacht: als ik díe omzet haal of in dát huis woon, dan ben ik gelukkig. Dan bereik je dat en denk je: is dit het? Zo kom je erachter dat geluk niet van buitenaf komt. Als je rustig en in balans bent, ben je happy."

Het hele interview met Fajah lezen over zelfacceptatie, perfectie, haar rouwproces en haar nieuwe liefde? Je leest het in Grazia’s Fit Issue dat vanaf morgen in de winkels ligt!

Beeld: MARTIN SWEERS@INITIALS LA

Laatste nieuws