Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Uurtje minder slapen vannacht: zó maak je de impact het kleinst

Bye bye vermoeidheid!

Vannacht gaat de klok weer een uurtje vooruit, wat betekent dat de zomertijd ingaat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de overgang van winter- naar zomertijd (en omgekeerd) wel degelijk invloed heeft op ons. Zó reken je daar gemakkelijk mee af!

Effect van zomertijd

Het ingaan van de zomertijd heeft voor veel mensen voordelen: het is 's avonds langer licht, waardoor we meer energie krijgen en weer meer zin hebben om dingen te ondernemen (lees: flaneren op terras!). Maar het betekent ook dat je lichaam uit je vertrouwde 24-uurs ritme wordt gehaald. Dit is best wel een aanslag op je lichaam.

Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken en snel te wennen aan de nieuwe tijd, kun je de volgende tips opvolgen. Zo ben je snel weer back on track!

1. Maak een ochtendwandeling

Door in de ochtend het natuurlijke daglicht op te vangen maakt je lichaam 's avonds melatonine aan. Klinkt misschien een tikkeltje boring, maar hierdoor kun je beter in slaap komen en lig je niet uren te woelen om vervolgens de volgende dag weer vermoeid wakker te worden.

2. Vermijd blauw licht

Het kan heel verleidelijk zijn om in bed nog even door je TikTok of Instagram-feed te scrollen, maar je kunt dit blauwe licht dat van je telefoon afkomt maar beter vermijden. Het blauwe licht heeft namelijk hetzelfde effect op je lichaam als ochtendlicht, waardoor je hersenen het seintje krijgen dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.

4. Probeer een ontspanningsoefening

Lig je op tijd in bed maar kun je de slaap niet vatten, omdat je lichaam je vertelt dat het toch écht een uur eerder is? Probeer dan eens een ontspannende ademhalingsoefening uit. Hierdoor word je rustiger, wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen. Op YouTube kun je verschillende ontspanningsoefeningen vinden.

5. Slaap niet te lang uit

Ook al heb je door de ingang van de zomertijd weinig geslapen en ben je moe; slaap in het weekend niet langer dan 1,5 uur uit. Hierdoor zal je biologische klok namelijk nog meer uit het ritme raken dan deze al is. Easy peasy!

Bron: Margriet, Tips en Weetjes | Beeld: Breakfast at Tiffany's