Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Big & bold fashion: alles over de Mob wives trend

Van grote fake bontjassen tot stilettolaarzen en luipaard-prints.

Grote fake bontjassen, stilettolaarzen, luipaardprints en niet te vergeten die tikkeltje tacky touch. De Mob wives trend is here to stay. Alles over dé modehype van dit voorjaar.

Mob wives

Of het nu aan het 25-jarige jubileum van The Sopranos ligt, het succes van de Netflix-serie Griselda – over drugsbarones Griselda Blanco – of simpelweg omdat hotte sterren als Hailey Bieber, Jennifer Lopez, Kylie Jenner, Rihanna, Kim Kardashian en Dua Lipa het dragen; Mob wife-aesthetic is dé lentetrend van het moment. Op TikTok struikel je over de Mob wives-video’s en ook in het straatbeeld is deze big & bold fashion look ineens overal.

Zwarte kleding met daaroverheen een over the top bontjas, wel fake natuurlijk. Maar ook luipaardprints, laarzen met stilettohakken, opvallende gouden sieraden, leren broeken en hier en daar een randje zwart kant. Vrouwen durven weer in touch te zijn met hun tacky side, want een tikkeltje ordi is deze look wel. En daarmee is het ook de ultieme tegenhanger van die andere trend: quiet luxury. Mob wife-aesthetic is namelijk het tegenovergestelde: loud luxury. Kijk mij eens, ik mag gezien worden, en wie zegt dat overdaad schaadt?

Jennifer Lopez
Kim Kardashian
Dua Lipa
Hailey Bieber

Echte vrouwen

De Mob wives-look is allesbehalve nieuw. Connie Corleone (Talia Shire) was de original mob wife in The Godfather (1972). Michelle Pfeiffer rockte de look ultiem chic in Scarface (1983). Sharon Stone flirtte ermee in de bioscoophit Casino (1995). Maar de ultieme mob wives waren toch wel Adriana La Cerva (Drea de Matteo) en Carmela Soprano (Edie Falco) in de tv-klassieker The Sopranos (1999-2007).

Dankzij de in januari uitgekomen Netflix-hit Griselda en de looks van hoofdrolspeelster Sofía Vergara hebben we ook een hedendaagse referentie naar de gangstervrouwen-stijl. Het kan dan ook geen toeval zijn dat de look nu zo wordt opgepikt. Marktplaats-site Depop zag de afgelopen tijd het aantal searches voor ‘luipaardprint’ met 213 procent stijgen, en ook de zoekopdrachten naar ‘faux fur’ en ‘hoop earrings’ schoten omhoog. Gen Z’ers omarmen de trend massaal, omdat-ie staat voor lef en voor vrouw-zijn. Mob wives zijn namelijk geen meisjes meer, het zijn echte vrouwen die koste wat kost gaan voor wat ze willen.

Maffiapraktijken

Er is ook kritiek. De look zou namelijk maffiapraktijken verheerlijken en te veel draaien om het pronken met geld en status. De overdadige kleding wordt gelinkt aan de zogenoemde nouveau riche, die maar wat graag koketteert met zijn nieuw vergaarde fortuin. Maar ook aan hiphop, waarin veel mannelijke rappers met bankbiljetten strooien en vrouwen niet altijd respectvol behandelen. De mix van én bont én luipaardprint én leer zou te schreeuwerig zijn. Daarnaast zijn er modecritici die vinden dat bont promoten niet meer van deze tijd is – ook al zijn de jassen zelden gemaakt van echte dierenvachten. Toch kunnen we niet ontkennen dat we bij het zien van de beelden van Hailey Bieber, Dua Lipa en Jennifer Lopez meteen zijn gaan googelen naar ‘long coat fake fur’. Zien we jou dit voorjaar ook als een gangster chick door de stad paraderen?

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld