Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Eva Crutzen over nieuwe serie: ‘Heerlijk om een destructieve vrouw te spelen’

Eva schreef en regisseerde de nieuwe serie Bodem én speelt ook nog de hoofdrol.

Een feest van herkenning voor dertigers die het effe niet meer weten, dat is de nieuwe serie Bodem, die sinds deze week te zien is op NPO 3. Eva Crutzen schreef en regisseerde ’m zelf, en ze speelt ook nog de hoofdrol. In de nieuwste Grazia vertelt ze er meer over.

Bodem

"Je volgt één jaar lang het leven van het hoofdpersonage Cat (gespeeld door Eva, red.). Ze merkt dat iedereen om haar heen succes heeft, maar zelf kan ze niet goed meekomen, omdat ze heel erg worstelt met een verlies binnen haar familie", vertelt Eva over de serie. "Daardoor wordt Cat destructief en verliest ze zichzelf in sex, drugs en rock-’n-roll. Het is een dramaserie, dus het heeft een treurige ondertoon, maar er zitten ook veel hilarische situaties in", verklapt ze. "Zo gaat haar datingleven alle kanten op. Ik denk dat op het moment dat je de ‘mislukking’ bent dit vaak grappigere momenten oplevert dan wanneer alles voor de wind gaat."

Creatieve uitdaging

"Ik had een miniserie gemaakt van mijn theatershow Opslaan als. Dat was voor mij een openbaring, dat je zoveel kanten op kan met televisie", zegt ze over het ontstaan van de serie, die ze zelf schreef en regisseerde. "Ik had behoefte aan een nieuwe en creatievere uitdaging. En na alle komedieprogramma’s wilde ik ook eens iets doen in combinatie met drama. Toen corona kwam en mijn tour werd gecanceld dacht ik: dit is het moment", vertelt ze. In totaal ben ik hier vier jaar intensief mee bezig geweest. Op mijn kantoor hing een CSI-achtige wand vol met briefjes met onderwerpen voor types en situaties. Dan zag ik op televisie mensen bungeejumpen en dacht ik: hoe leuk als Cat dat gaat doen als experiment om haar leven te beteren en daar heel brak staat."

Eva vind het heerlijk om te fantaseren over de levens van anderen. "Dan zat ik weer in een koffietentje en fietste er iemand voorbij waarvan ik dacht: dit is het, zo moét mijn zus in de serie eruitzien. Vaak probeerde ik dan ook stiekem een foto te maken."

Destructieve vrouw spelen

Of ze op haar personage Cat lijkt? "Nou, ik ben moeder en niet bepaald een destructieve vrijgezelle", lacht ze. "Maar het is wel zo dat ik soms denk dat dit mijn leven had kunnen zijn als ik net een andere afslag had genomen en niet in therapie was gegaan. Ik ben mijn wilde haren wel verloren en vond het heerlijk om op stap te gaan. Rond mijn twintigste was ik best destructief en wilde ik mijn verdriet uit de weg gaan. Ik koos ervoor om de kroeg in te duiken in plaats van mijn gevoel aan te gaan."

Toch is Cat leuk en herkenbaar voor Eva. "Ze is rauw en eerlijk en lekker destructief. Het is heerlijk om te spelen dat je brak naast iemand wakker wordt waarvan je geen idee hebt wie het is, op kantoor een onenightstand hebt met een foute influencer of dat je na een of ander feest op straat belandt", stelt ze. "Zeker als je zelf niet meer dat leven hebt en elke dag om negen uur in bed ligt omdat je kind ’s ochtends om zes uur wakker wordt.

Het volledige interview met Eva lees je in de nieuwste Grazia, nu in de winkel! 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski | Beeld: Jurre Rompa