Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Jennifer Lopez: ‘Je kunt de top niet bereiken door vals te spelen’

'Het duurde te lang voordat ik doorhad hoe Hollywood in elkaar stak'

Jennifer Lopez is helemaal terug – voor zover ze ooit weg is geweest. Ze komt vandaag namelijk met een nieuw album, This Is Me... Now, en een bijbehorende film op Prime Video. JLo is still on top of her game!

De top bereiken

Eén blik op Jennifer Lopez’ planning en je kan niet anders dan je afvragen: hoe dan? Met twee kinderen, drie stiefkinderen, meerdere modepartnerships en -collecties, een liefdadigheidsinstelling (die Latinx-ondernemers steunt) én een nieuwe beautylijn, JLo Beauty, zou je denken dat er weinig tijd overblijft om – we roepen maar wat – te slapen? “Ik wil gewoon alles doen”, vertelt ze over haar hysterische schema. “Mensen vragen mij vaak: ‘Wat is je geheim? Hoe krijg ik voor elkaar wat jij allemaal doet?’ Maar zo werkt het niet. Die drive moet in je zitten. En als dat zo is, gaat het vanzelf. Je kunt de top niet bereiken door vals te spelen.”

Minder kansen

Iets wat JLo als geen ander begrijpt. Begin jaren negentig had zij ook niemand om het vak bij af te kijken. “Het duurde te lang voordat ik doorhad hoe Hollywood in elkaar stak. Ik kreeg minder kansen dan iemand die niet Latina was. Als ik auditie deed voor een film, kreeg ik altijd dezelfde soort rollen aangeboden. Ik was zo naïef, wilde zo graag. Zingen, dansen, acteren, performen – het was mijn grote droom. Achteraf denk ik: was ik maar kritischer geweest in de projecten die ik uitkoos. Als ik het opnieuw zou kunnen doen, had ik andere keuzes gemaakt.”

Hoewel je valsspelen dus niet bij haar hoeft te proberen, wil ze anderen die in de schoenen van haar nineties self staan wel handvatten bieden. “Als ik jonge talenten zie die helemaal vastlopen, zichzelf in de weg zitten omdat ze zó graag willen, ben ik de eerste die ze vertelt: ‘Hey, you got this. Je kan alles bereiken wat je wil, maar alleen als je het zelf ook gelooft.’ Hoe meer rust je in jezelf hebt, hoe meer je kunt groeien.”

Vechten

Volgens die filosofie moet Jen dan wel de rust zelve zijn: elk jaar harkt de superster zo’n veertig miljoen dollar binnen. En met een geschat vermogen van vierhonderdmiljoen dollar is ze een van de rijkste selfmade vrouwen in de wereld. “Vrouwen horen vaak dat ze niet hetzelfde kunnen als mannen. Onzin”, zegt ze stellig. “Vrouwen hebben de leiding over landen, runnen imperiums al ik weet niet hoe lang. En kijk naar mij: ik doe ook ‘wat mannen doen’. Ik heb mezelf bewezen als creator, ondernemer en artiest en ik ben toegankelijk en empathisch. Die skills koester ik en probeer ik zoveel mogelijk in te zetten. Maar we kunnen niet zitten wachten tot we dezelfde kansen krijgen. Zo veel vrouwen voor ons hebben voor de kansen die wij nu hebben moeten vechten, en dat gevecht moeten wij doorzetten. We moeten onszelf laten zien en ons verhaal vertellen.”

Ergste heartbreak

Dat verhaal wordt met de komst van haar gloednieuwe album This Is Me... Now en nieuwe single Can’t Get Enough persoonlijker dan ooit. De titel verwijst naar haar album This Is Me... Then uit 2002, dat volgens de geruchten voor een groot deel over haar toenmalige lover Ben Affleck gaat. De twee waren verloofd voordat ze in 2004 – één dag voor de bruiloft – uit elkaar gingen. “De ergste heartbreak van mijn leven”, vertelt ze over die tijd. “Het voelde echt alsof ik doodging.” Beiden trouwden met iemand anders: Ben met actrice Jennifer Garner, met wie hij drie kinderen heeft en Jen met zanger Marc Anthony, met wie zij een tweeling kreeg. Maar iets minder dan twintig jaar later, in 2021, sprong de vonk opnieuw over bij Bennifer. “Na al die jaren kreeg ons verhaal toch nog een happy ending. Echt zo’n verhaal waarvan je, als je het in een film zou zien, zou denken: that would never happen.’” But it did. En in 2022 stapten de OG love birds alsnog in het huwelijksbootje.

Bennifer-juice

Wie nieuwsgierig is naar de Bennifer-juice moet vandaag even een Spotify-date inplannen, want met songtitels als Dear Ben, Pt. II, Mad in Love, This Time Around en Greatest Love Story Never Told krijgen we ongetwijfeld een inkijkje in hun love story. Naast het album verschijnt op 16 februari ook de documentaire This Is Me... Now op Prime Video, geschreven door Jen samen met Ben. “Ik wil blijven groeien, blijven werken”, vertelt Jennifer. “Misschien wel tot m’n negentigste – wie weet. Ik blijf in ieder geval doorgaan zo lang als ík wil. Dat is altijd mijn instelling geweest; om me door niemand in een hokje te laten stoppen, vanwege mijn afkomst, mijn leeftijd, wat dan ook. Die grenzen bestaan voor mij niet."

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: NL Beeld