Joan Pronk openhartig over heftige bevalling: ‘Er is heel veel gebeurd’

'Ik wist niet wat er gebeurde, was helemaal in paniek'

Eind oktober zijn Joan Pronk en Niek Marijnissen de trotse ouders geworden van hun dochtertje Jazzy. Door de heftige bevalling, duurde het even voordat Joan echt kon genieten van het kersverse moederschap. Maar inmiddels zit ze volop op de spreekwoordelijke roze wolk! “Er is heel veel gebeurd, maar je kan het bijna niet aan mij zien”, vertelt ze in Realitea.

Traumatische bevalling

Joan hield haar volgers tijdens haar zwangerschap volop op de hoogte. Zo deelde ze lieve kiekjes van haar baby belly en deelde ze ook een foto van vlak na de bevalling. Echter, Joan vertelde daarbij niet dat ze eigenlijk een hele heftige bevalling achter de rug had. “Steeds wanneer ik perste raakte haar navelstreng verstrengeld om haar nekje. (…) En dan stikt ze gewoon”, vertelt Joan openhartig. “Dat was heel eng.”

Uiteindelijk moet Joan worden ingeknipt om de bevalling veilig te laten verlopen. “Ik weet nog dat ze op mijn borst kwam te liggen – een heel raar moment is dat want je hebt opeens zo’n glibberig, klein wezentje. (…) En toen werd ze weer van mij afgetrokken. Ik wist niet wat er gebeurde, was helemaal in paniek en zie opeens zeven zusters de kamer binnenlopen”, vervolgt Joan.

Besef

Pas na een kwartier kon Joan Jazzy weer in haar armen sluiten “Ze zag echt helemaal blauw, ze was net een Smurfje omdat ze letterlijk stikte. Haar hartje werd gemasseerd en ze kreeg een zuurstofmaskertje”, vertelt een geëmotioneerde Joan. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en is Jazzy nu hartstikke gezond.

Het besef van de traumatische bevalling kwam pas later. Vriendlief Niek hielp Joan het te verwerken. “Het was heel pittig. (…) Niek stond ook bij die kleine, mijn moeder zei tegen hem: ‘Ga maar naar je dochter, ik stel Joan wel gerust.’ En hij kon het niet aan. Hij dacht dat die negen maanden misschien voor niks waren geweest.”

Omdat Joan werd ingeknipt, moest ze na de bevalling veel rust houden. “Het was moeilijk om ervan te kunnen genieten, maar de tijd heelt.”

Bron: Realitea | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws