Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bibi: ‘Ik heb wel geleerd dat zijn vreemdgaan niet míjn probleem was’

'Vreemdgaan gebeurt overal, dus waarom zijn we er allemaal zo bang voor?'

Bibi Breijman ging door een heftige periode, maar dat leverde haar wél het boek Ik ben Bibi/Poëzie vanuit het Luchtkasteel en haar Nederlandstalige debuutalbum Luchtkasteel op. Grazia dook in haar werk en legde de zangeres en influencer haar eigen quotes voor. In Grazia's Party Issue, waarvan Bibi de cover siert, vertelt ze onder meer over het vreemdgaan van haar partner Waylon en hoe ze daarmee omgaat.

'Poeh, wat een taboe, dat vreemdgaan en ergens voor vechten zeg'

"Ja, dat was echt een taboetje. Mensen vonden dat ik bij hem weg moest gaan, want dat is toch wat ons ego wordt aangeleerd: je mag niet bij iemand mag blijven als die persoon is vreemdgegaan", reageert Bibi op haar eigen quote in de nieuwste Grazia. "Terwijl ik het eigenlijk heel hypocriet vind om iemand af te rekenen op een fout die ik in het verleden misschien zelf ook wel heb gemaakt. En tuurlijk, mijn eerste reactie was ook: ik moet hiervan wegrennen. Maar ik voelde al snel: ik heb geen zin om een patroon op te bouwen", vertelt ze. "Want als ik hiervan wegren, dan verwerk ik het niet en ga ik bij een nieuwe man in mijn leven misschien wel altijd achterdochtig zijn. Dan vecht ik het liever uit met de man van wie ik hou en met wie ik mijn gezin heb."

"Ik was er ook reëel in: vreemdgaan gebeurt overal, dus waarom zijn we er allemaal zo bang voor? Je kunt beter bespreekbaar maken waarom het gebeurt", stelt Bibi. "Onze keus om er samen voor te vechten, zorgde voor veel haat. Uiteindelijk was mijn gevecht tegen de oordelende maatschappij heftiger dan het gevecht binnen mijn relatie. En dat bracht ons juist weer dichter bij elkaar.”

Goedbedoeld advies

Ondanks dat haar partner een fout maakte, veroordeelde de buitenwereld Bibi. “Klopt, ik kreeg het verwijt dat ik geen zelfrespect heb, iedereen had z’n oordeel klaar. Zelfs mijn huisarts gaf me goedbedoeld advies", vertelt ze. "Ik zat daar voor oxazepam, want ik moest rustig worden en mijn borsten moesten weer gaan lekken om mijn kind te kunnen voeden. En hij zei: ‘Nou, mijn vrouw zou dat echt niet hebben gedaan.’ Hij wilde misschien alleen maar zeggen: ‘Wat knap van je’, maar op dat moment dacht ik alleen maar: houd je mening lekker voor je. Ik was net bevallen, voelde me zo kwetsbaar, dan is het gewoon heel lastig om jezelf te blijven als iedereen over je heen valt.”

Steun van familie

Bibi schrijft in haar boek dat ze van huis uit heeft geleerd dat vreemdgaan niet iets is waar je van wegrent. Van familie kreeg ze dan ook veel steun. “Absoluut, zij waren heel supportive en hadden ook direct een schouder voor Willem klaar. Ze veroordeelden hem niet", vertelt de zangeres. "Dat is echt iets wat ik van huis uit heb meegekregen: je hoeft elkaar niet te veroordelen op elkaars fouten. Het is belangrijker hoe je daarna met elkaar omgaat", stelt ze. "Vreemdgaan kan met zoveel dingen te maken hebben: met twijfels over jezelf, met bevestiging zoeken of met onzekerheden over wat je wel of niet hebt. Uiteindelijk heb ik wel geleerd dat zijn vreemdgaan niet míjn probleem was", aldus Bibi. "Hij worstelde met dingen die hij zelf moest oplossen. Waarom zou ik mezelf daar slachtoffer van maken?”

Taboe op vreemdgaan

Hoewel het allemaal heel nuchter klinkt, was de situatie natuurlijk ook enorm pijnlijk voor Bibi. “Natuurlijk deed het heel veel pijn. Ik ben ook lange tijd boos op Willem geweest. En ik heb wel gedacht: zal ik dan zelf ook maar even met iemand gaan... Maar dat brengt je uiteindelijk niet verder," zegt ze. "Ik praat helemaal niet goed wat er is gebeurd, maar ik snap niet waarom er zo’n enorm taboe op vreemdgaan ligt, het hoort toch een beetje bij het leven. Ik denk dat de mensen die dit lezen zelf misschien ook weleens zijn vreemdgegaan, en het had mij misschien ook wel kunnen gebeuren", stelt de zangeres. "Het enige wat ik hoop, is dat Willem en ik ons in de toekomst veilig genoeg bij elkaar voelen om dingen te bespreken voordat zoiets nog eens gebeurt.”

Het volledige interview met Bibi lees je in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Kwadwo Amfo @ Czar Amsterdam