Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hallo happy life: 8 tips voor een gelukkig leven

Van een geluksonderbroek tot KitKat – ja echt!

Wist je dat geluk helemaal geen toeval is? Die happily ever after heb je zelf in de hand, als we het boek Maneki Neko mogen geloven dan. Grazia nam een duik in de Japanse geheimen voor voorspoed en geluk.

1. Don't stop believing

Bijgelovigheid irrationeel of naïef? No way! De dingen waar je bijgelovig over bent, kunnen je zelfs helpen om in je eigen voordeel te handelen. Zo kan een bijgeloof dat samenhangt met iets negatiefs je ervan weerhouden onnodige risico’s te nemen. Hangt je bijgeloof samen met iets positiefs, zoals een geluksonderbroek, dan kan die ene onderbroek je zelfvertrouwen een boost geven, waardoor je beter je best doet om het gewenste resultaat te behalen. Best logisch eigenlijk, toch?

2. Xoxo, het universum

Elke dag krijgen we signalen die hartstikke waardevol zijn, maar die we veel te vaak niet eens opmerken. Van voorspellende dromen tot toevalligheden, allemaal tekenen van het universum die de sleutel tot je fortuin kunnen bevatten. Zoals door een rood stoplicht je trein missen en in een trein later ineens die uit het oog verloren liefde tegenkomen. Maneki Neko zegt dan ook: wees altijd alert.

3. Knutsel je gelukkig

Nog geen visiebord boven je bed hangen? Laat deze Grazia het begin van je eerste knutselwerk zijn. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat elke dag kijken naar je visiebord wonderen doet voor je mood. Beeld je tijdens het bewonderen van je visiebord in dat je al die doelen zal bereiken en probeer er ook écht in te geloven. Zo maakt het gevoel van ‘ik wil wel, maar ik kan het niet’, plaats voor ‘ik kan alles wat ik wil’. Vanuit daar is het aan jou de taak om hiernaar te handelen. Het universum doet de rest.

4. Manifesteer je gek

Twee linkerhanden of helemaal geen zin om een collage van dromen aan je muur te hangen? Probeer eens wat vaker te manifesteren. Kort samengevat: als je gelooft in jezelf en in de wereld, komt geluk veel makkelijker jouw kant op. Zo maakt iemand die zichzelf geschikt vindt voor een bepaalde baan meer kans om ’m te krijgen, dan iemand met precies dezelfde ervaring die vindt dat-ie ’m niet meer verdient. Een positieve mindset zorgt immers ook voor positief handelen. En je trekt aan wat je bent!

5. Let it go

Elsa roept het al jaren, dus stiekem hadden we kunnen weten dat we beter af zijn als we bepaalde dingen gewoon loslaten. Vaak hebben we het idee dat we alle aspecten van ons leven onder controle moeten hebben, maar wat als we ons gewoon laten meedrijven met de stroom? Bus gemist en daardoor te laat op een afspraak? Balen, maar mopperen tovert niet ineens een nieuwe bus tevoorschijn. Let it go...

6. Stop met klagen

Klaag jij ook net zo vaak als je ademhaalt? Luister naar de Japanners die leven volgens de ‘Het geluk klopt aan waar wordt geglimlacht’-mentaliteit. Zij zijn ervan overtuigd dat een vrolijke houding hen altijd goed nieuws brengt. Krijgen ze slecht nieuws, dan zal dat wel een goede reden hebben. Klinkt toch best chill om zo naar het leven te kijken...

7. Pak je verantwoordelijkheid

Voor deze les reizen we af naar Hawaï, waar de Ho’oponopono een groot onderdeel van de cultuur is. Een mondvol (en als je bent t opgegroeid met High School Musical heb je nu vast dat ene liedje in je hoofd), maar simpel gezegd betekent dit dat je honderd procent verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Anderen de schuld geven van jouw situatie is daarbij dan ook zinloos – het is aan jou om een andere werkelijkheid te creëren, waarbij je je wel goed voelt. Heb je bijvoorbeeld geen geluk gehad in de liefde tot nu toe? Vraag je dan af wie je partners heeft uitgekozen en wellicht steeds dezelfde fouten heeft herhaald. En van wie hangt het dan af of dat verandert? Juist...

8. Eet een KitKat

Nee, geen grapje. En ook geen flauwe uitleg over dat chocolade gelukkig maakt (doet het obviously wel). KitKat spreek je in het Japans uit als kitto katto, en laat dat nu net heel veel weg hebben van de Japanse uitdrukking ‘kitto katsu’, die betekent: we gaan zeker winnen. KitKat ging hiermee aan de haal en werd al snel een symbolisch cadeau voor iemand die wel een beetje extra geluk kon gebruiken, bijvoorbeeld voor een examen of belangrijke afspraak. Japan heeft inmiddels zelfs de meeste KitKat-smaken ter wereld, zoals rum-rozijn, sojasaus en sportdrank. Marketing of niet: inmiddels hebben we geleerd dat het bijgeloof alleen al wonderen kan verrichten.

Maneki Neko van Francesc Miralles & Héctor García is nu te koop.

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: Adobe Stock