Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het eetdagboek van Krista Arriëns

'Ik heb me fysiek nog nooit zo goed gevoeld'

Krista Arriëns (34) van Sekszusjes doet er sinds Expeditie Robinson alles aan om goed voor haar lichaam te zorgen. Haar nieuwe levensstijl, die haar veel energie geeft, deelt ze graag in Grazia’s eetdagboek.

Maandag

“Ik start elke dag met een zelfgemaakte shake, altijd met een beetje vet erin zoals olijfolie of mct-olie. Dat zorgt ervoor dat sommige vitamines en micronutriënten beter door je lichaam worden opgenomen. Vandaag met bosbessen, spinazie, komkommer, peterselie, koriander, erwtenproteïne en chiazaad. Verder drink ik water, spa rood en thee. Een weekend weg met mijn zussen en moeder sluiten we af met een lunch, ik kies een glutenvrije boterham met kip, hummus en groenten. Tussendoor een handje nootjes. ’s Avonds geniet ik bij mijn vader van zijn groentenwok met falafel, courgette, paprika, paksoi, broccoli. Sinds een paar maanden doe ik Biohacking van Human Upgrade om me fit en energiek te voelen. Ik leerde welke leefstijlgewoontes goed voor me zijn en heb mijn slaap, stresslevels en voeding geoptimaliseerd. Door DNA-onderzoek leerde ik dat mijn lichaam geen lactose kan afbreken, dus heb ik chocolade-ijs nu definitief geschrapt. Verder zet ik meditatie en ademhalingsoefeningen veel gerichter in op stressvolle momenten. Hoognodig na de impact van Expeditie Robinson, waardoor mijn menstruatie een paar maanden stopte, en de acht kilo die ik was afgevallen, er in twee maanden weer aanzat. Inmiddels heb ik een steady gewicht, veel meer energie en geen opgeblazen buik, zo fijn! Ik heb me fysiek nog nooit zo goed gevoeld. Daar gaat het mij om, niet om slanker worden.”

Dinsdag

“Na mijn yogasessie geniet ik van een shake met courgette, watermeloen, bleekselderij, munt, erwtenproteïne en chiazaad. Ik doe mijn administratie, met kaarsjes en muziek aan, en wandel regelmatig met de hond om het leuk te houden. Tussendoor eet ik een handje gedroogde abrikozen. Als lunch rucolasalade met gewokte tempeh in sojasaus met sojabonen, zeekraal, avocado, komkommer en chioggiabiet uit mijn pluktuin. ’s Middags mijn favo tussendoortje: rauwe cacao en pistachenoten. Als avondeten zoete aardappel met gewokte broccoli in bottenbouillon met zwarte olijven, komkommer en Italiaanse kruiden.”

Woensdag

“Wakker worden met krachttraining thuis, daarna als ontbijt een shake met andijvie, frambozen, bleekselderij, munt, erwtenproteïne en pompoenpitten. Een afgekoelde zoete aardappel als tussendoortje. De salade van gister was zo lekker dat ik ’m weer maak. Daarna een meeting voor het nieuwe seizoen van Sekszusjes. Tussendoor een grapefruit en eenmaal thuis maak ik bakbanaan, kousenband met kip gebakken in avocado-olie.”

Donderdag

“Na mijn hardlooprondje ontbijt ik met een shake van snijbiet, rode biet, peterselie, citroensap, honing, plankton, hennepproteïne, chiazaad en brandnetelzaadolie. Daarna wat teff (graansoort) met frambozen, bramen en havermelk. Als lunch gerookte zalm met sojabonen, rode kool, komkommer en zeekraal. ’s Middags werk ik met een vriend aan een nieuw project onder het genot van pistachenoten met rauwe cacao. ’s Avonds soep van broccoli, courgette, ui, knoflook, bottenbouillon en daarnaast zoete aardappel. Als toetje sojakwark met hennepzaad en honing. Ik sluit mijn dag af in de spa: heerlijk chillen in de sauna en het bubbelbad en daarna rozig mijn bed in.”

Vrijdag

“Na mijn krachttrainingsessie bijkomen met een blauwe bessen, courgette, spinazie, paardenbloemwortel, peterselie, hennepproteïne en chiazaadshake. Daarna een online sessie met Biohack-begeleider Govert om te bespreken hoe het gaat. Tussendoor een mandarijn. Als lunch gekookte maïs met shiitake, gerookte zalm, olijfolie en soep van gister. ’s Middags stort ik me op pitches voor nieuwe tv-programma’s. ’s Avonds eet ik bij een vriendin: ovenschotel met wortel, peterselie, pastinaak, koolrabi en pompoenpitten. Alcohol drink ik alleen als ik er echt zin in heb. Als iemand vraagt: wil je iets drinken dat je spijsvertering lam legt en waar je drie dagen van moet herstellen, zeg je toch ook liever ‘nee’?”

Zaterdag

“Na mijn weekendshake met frambozen, boerenkool, munt, komkommer, erwtenproteïne en chiazaad. Daarna brunch ik gezellig met een vriend met havermout-banaan-pannen- koekjes met kokosyoghurt, noten, zaden en honing. Als tussendoortje een mix van haverzemelen, groene groentepoeder: niet lekker, wel goed voor mijn lichaam. Ik ruim mijn woonkamer op en gooi de inrichting om. Na deze spontane make-over geniet ik van makreel met patisson: een soort pompoen die smaakt naar courgette, met doperwtjes, broccoli, kappertjes en vegan kaas.”

Zondag

“Wakker worden met een rode biet, romaine sla, paardenbloemwortel, peterselie, plankton, hennepproteïne, hennepzaad en brandnetelzaadolie-shake. Na een wandeling met de hond lunch ik met pastinaak, wortel, gerookte kip, kikkererwten, aardpeer en olijven. In de auto naar Tilburg eet ik nootjes. Eenmaal daar kijk ik met mijn Expeditie-maatjes Jochen, Roberta, Ilse en Willem de nieuwste aflevering, waarin ze eindelijk zien wat ik in het andere kamp heb meegemaakt. Tijdens het napraten over dit bizarre avontuur genieten we van pasta bolognese met als toetje poepkoekjes, gemaakt door Jochens dochter. Beste weekendafsluiter!”

Benieuwd hoe gezond Krista eet? Voedingsdeskundige en gezondheidswetenschapper Myrthe Eleonore van MyrtheEleonore.com vertelt het in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel!

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Shotbysud