Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: dít is wanneer je de Spotify Wrapped van dit jaar kunt verwachten

Het is misschien wel sneller dan je denkt!

Het einde van het jaar is in zicht (time flies!) en dat betekent dat we binnenkort de Spotify Wrapped lijstjes weer kunnen verwachten. De muzikale jaaroverzichten zijn inmiddels traditie en bevatten allemaal fun facts over jouw afgelopen jaar. Enne, stiekem vinden we het ook heel leuk om alle lijstjes van onze vrienden te zien! Maar wanneer kunnen we de lijstjes eigenlijk verwachten?

It's a wrap

Aan het einde van het jaar blikken we vaak terug op de afgelopen maanden. We kijken naar onze vriendschappen, onze relaties, onze doelen, en naar onze muziekkeuzes. Laatstgenoemde wordt heel makkelijk gemaakt met Spotify Wrapped. Dit overzicht deelt naar welke genres je luisterde, hoe lang jij muziek luisterde, welke artiesten jij on repeat had en welke honderd nummers je het meest hebt beluisterd. Geen life changing info, maar wel heel erg leuk.

Steeds eerder

Spotify Wrapped ontvangen we vaak aan het einde van het jaar – tenminste, ongeveer. Helemaal aan het einde ontvang je 'm namelijk niet. De allereerste Wrapped-editie ontvingen we in 2017 op 6 december. Ook in 2016 ontvingen we Wrapped op diezelfde datum, maar daarna vond er een verschuiving plaats. We ontvingen de Wrapped-lijstjes steeds eerder (5 december in 2019, 2 december in 2020, 1 december in 2021 en vorig jaar ontvingen we 'm al op 30 november).

Ons vermoeden? Dat is dat we op 29 november de lijstjes mogen verwachten.

Tot wanneer verzamelt Spotify je gegevens voor Wrapped?

Misschien luister je sinds een paar dagen een bepaald nummer non-stop. De vraag is alleen of dat nummer dan in je lijstje zal terugkomen. Zo werd er weleens beweerd dat Spotify alleen de data gebruikt die de dienst verzamelde tussen 1 januari en 31 oktober. Dit zou betekenen dat de muziek die je van 1 november tot en met 28 november luisterde, niet wordt meegenomen.

Veel mensen vonden het een heel stom idee dat hun in november beluisterde muziek niet gemeten zou worden. But don't you worry. Veel zei Spotify er niet over, maar de dienst liet op Twitter weten dat het ook na 31 oktober nog data verzameld voor de Wrapped lijstjes. Maar tot wanneer dat gebeurt? Dat blijft voorlopig nog een mysterie.

Bron: Marie Claire, Spotify, Android Planet | Beeld: Adobe Stock