Hoe Olivia Rodrigo in één klap de muziekwereld overnam

'Het meest pijnlijke moment in mijn leven werd mijn succes'

Eén keer knipperen met je ogen en je hebt het gemist: Olivia Rodrigo’s klim naar de top. De 20-jarige zangeres, die de cover van Grazia’s Herfst Issue siert, nam in één klap de muziekwereld over, maar wie is zij en hoe kon het zo snel gaan?

In één klap aan de top

‘Ze flikt het onmogelijke.’ ‘Voor altijd een A-ster.’ ‘Een zeer briljante rockster.’ Een kleine greep uit de reviews van Olivia Rodrigo’s nieuwe album Guts, dat afgelopen september uitkwam. Flinke complimenten, helemaal als je bedenkt dat Rodrigo nog maar twintig lentes jong is en pas tweeënhalf jaar geleden doorbrak met haar debuutsingle Drivers License. Een monsterhit, die in 2021 het meest gestreamde nummer van het jaar wereldwijd was, en het Spotify-record brak met meeste streams op één dag – 15,2 miljoen streams – en één dag later weer haar eigen record verbrak, met meer dan 17 miljoen streams. In één klap stond Olivia aan de top. En met een tweede album, dat menig muziekrecensent van z’n stoel deed vallen, bewijst de jonge superster dat ze voorlopig nergens heengaat. Maar wat maakt haar zo anders dan andere jonge popsterren?

Sterk staaltje timing

Net als collega’s Demi Lovato, Miley Cyrus en Ariana Grande maakte Olivia haar Hollywood-entree bij Disney. In 2019 scoorde ze een hoofdrol in High School Musical; The Series, de remake van de gelijknamige film uit 2006, wat haar een flinke achterban én een platencontract opleverde. Eén maand voor haar achttiende verjaardag en te midden van de pandemie kwam haar debuutsingle Drivers License uit. Een sterk staaltje timing; tijdens corona gingen veel celebs in een winterslaap, werd er weinig nieuwe muziek uitgebracht en was het spannendste nieuws uit Hollywood het bananenbroodrecept (never forget!) van Chrissy Teigen. Het veld lag volledig open voor een nieuwe ster en Olivia was de wervelwind die slapend Hollywood deed opschudden.

Roddelpers

Of ze was voorbereid op haar overnight succes? “Ik was zó overweldigd”, vertelt ze over die periode. “Ik heb een half jaar mijn social media moeten verwijderen. De storm aan aandacht ging van nul naar honderd.” En dan refereert ze niet naar positieve aandacht… Ja, haar plaat werd grijsgedraaid en klom in no time naar de top, maar waar de media vooral mee bezig waren, was uitpluizen over wie de beschuldigingen in haar songtekst konden gaan. Olivia hield haar lippen stijf op elkaar – “Over wie het gaat is het minst belangrijke aan het nummer” – maar de roddelpers wist het zeker: dit moést gaan over High School Musical tegenspeler Joshua Bassat, die Olivia inruilde voor Hollywood-collega Sabrina Carpenter. “Een tricky situatie,” zegt Olivia erover, “maar het meest pijnlijke moment in mijn leven werd mijn succes.”

Verder lezen? In de nieuwste Grazia lees je nog veel meer over Olivia Rodrigo. Vanaf morgen in de winkel! 

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws