Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Sherill werd gestalkt door haar ex: ‘Ik was 24/7 bang’

'Toen ik duidelijk maakte dat het echt voorbij was, kwam de haat'

Jaarlijks worden duizenden vrouwen gestalkt en volgens recente cijfers vragen elk jaar ook duizenden vrouwen om een beschermingsmaatregel, zoals een contactverbod. Sherill (33) werd negen maanden gestalkt door haar ex. "Ik was 24/7 bang."

Man met groene jas

Sherill: "Als ik in de bus naar mijn werk zat en buiten een man met een groene jas zag lopen, verstijfde mijn lijf. Zelfs als ik hem niet eens bewust zag, omdat ik op mijn telefoon zat – want mijn stalker had ook een groene jas. Thuis ging de voordeur ’s nachts op het nachtslot, dat ik daarvoor nooit gebruikte. Mijn gang had ik zo ongeveer geboobytrapt met een wasrek zodat ik het meteen zou horen als er een indringer was. Mijn softbalknuppel stond naast het bed. Het was vreselijk en pas na intensieve therapie voor PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.) ben ik niet meer continu bang.”

Ontzettend verliefd

“Ik ontmoette Daan via een datingapp. Het was alweer vijf jaar geleden dat ik een relatie had gehad en het klinkt misschien een beetje suf, maar ik was toe aan de liefde van mijn leven. Het bericht van Daan sprak me aan. Hij had een vriendelijk gezicht en humor. Toen we in gesprek raakten, moest ik lachen om zijn anekdotes. Ik merkte meteen dat hij niet zo’n jongen was die voor de sex ging en dat was een verademing na de nodige berichtjes van mannen met een foto van zichzelf in onderbroek. Daan en ik spraken af in een restaurant en toen hij binnenkwam, vond ik hem niet meteen mijn type. Maar ik wilde voor de inhoud gaan, dus gaf ik het een kans. In real life hadden we ook leuke gesprekken, dus volgde een tweede date, en een derde, en ik werd ontzettend verliefd. Tenminste, dat dacht ik toen."

"Achteraf denk ik dat het misschien vooral de aandacht was die me vlinders gaf. Na een maand spraken we uit dat we een relatie hadden. In het begin hadden we het leuk, maar op een gegeven moment werd het minder. Vooral een gesprek over ons liefdesverleden viel niet goed bij Daan. Hij vond dat ik veel sexpartners had gehad, terwijl ik volgens mij helemaal niet met zo extreem veel mannen het bed heb gedeeld. Dat thema bleef maar terugkomen en we hadden steeds vaker ruzie. Hij was snel beledigd en ging dan steeds harder praten, hakte als het ware op me in.”

Leven zuur maken

“Ik had het eerder uit moeten maken, maar ik denk dat ik dat niet durfde, omdat ik al een onderbuikgevoel had dat Daan daar slecht op zou reageren. Na een half jaar heb ik toch gezegd dat ik niet met hem verder wilde. In het begin had het nog wel iets romantisch dat Daan daarna regelmatig met mijn lievelingseten voor de deur stond, omdat hij me graag terug wilde. Maar al snel vond ik het eng doordat hij zo onvoorspelbaar was. Het ene moment stond ik normaal met hem te praten en het volgende moment was hij woedend en noemde me alles wat lelijk

is."

"Ik zag het telkens een stapje erger worden en was inmiddels bang dat hij ook fysiek agressief zou worden. Dus deed ik de deur niet meer open als hij aanbelde. Toen ik duidelijk maakte dat het echt voorbij was, kwam de haat. Hij stuurde wel honderd appjes op een dag, over wat er allemaal mis was met mij. Hij zou me ‘het leven zuur maken’. Als ik hem blockte, begon hij vanaf een andere telefoon of via mail. Hij deed dreigbrieven door de brievenbus en stuurde zelfs facebookberichten naar collega’s om ze te vertellen hoe slecht ik was. Hij stond bij mijn werk en softbaltraining. Dit duurde maanden en het werd niet minder, maar erger.”

Verder lezen? Het hele verhaal van Sherill lees je in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel! 

De namen in dit verhaal zijn gefingeerd op verzoek en ter bescherming van Sherill.

Tekst: Eva Munnik | Beeld: Adobe Stock