Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De nepo babyboom: wat betekent het?

Hoe kan het dat de term 'nepo baby' ons tegenwoordig om de oren vliegt?

Nepo baby is een afkorting voor nepotism baby, oftewel: het kind van beroemde Hollywoodsterren dat in de voetsporen van de ouders probeert te treden. De term 'nepo baby' vliegt ons tegenwoordig om de oren. Niet zo gek ook, aangezien sterrentelg steeds meer een opmars lijkt te maken in Hollywood. Maar hoe (on)eerlijk is deze walk of fame?

Geen succes

Dat een beroemde papa of mama geen garantie is voor succes, blijkt wel uit de vele kinderen bij wie een grote doorbraak uitbleef. Neem Brooklyn Beckham, de zoon van David en Victoria Beckham, die het geprobeerd heeft als voetballer, fotograaf en chef, en inmiddels door Wikipedia maar wordt samengevat als 'mediapersoonlijkheid'. Of nep baby Jaden Smith, de zoon van Will Smith en Jada Pinkett Smith, die wordt omschreven als acteur, rapper, zanger, maar na meerdere geflopte filmrollen en albums, die drie talenten helemaal niet zo rijk blijkt te zijn. En Paris Jackson, dochter van wijlen Michael, waarvan niemand eigenlijk precies weet wat haar grote talent is.

Nepo baby's

If anything lijken deze nepo baby's, en met hen nog vele anderen, eerder een beetje...lost. En hey, daar is – zeker gezien hun leeftijd – helemaal niks mis mee. Zijn we allemaal niet een beetje lost in life? Maar als zoveel beroemde nepo baby's bewijzen dat 'het kind van' zijn absoluut geen garantie is voor succes, is het dan wel eerlijk dat de kinderen die het wél ver weten te schoppen alsnog zoveel weerstand ontvangen?

Kendall Jenner

Neem supermodel Kendall Jenner, de dochter van Kris en Caitlyn Jenner, en daarmee de halfzus van de Kardashians. Trouwe Keeping up with the Kardashians-kijkers kunnen zich de aflevering waarin Kendall verklapte model te willen worden vast nog wel herinneren. Kylie ontplofte, want 'jaloers'; Kris werd boos, want 'zo doen we dat niet in huize Kardash'. Maar een nanoseconde later regelde Kris Jenner – like she does – een modellencontract bij het wereldberoemde Wilhelmina Models. Inmiddels is ze het bestbetaalde model ter wereld. De belichaming van een nepo baby, zou je kunnen zeggen.

Zelfs Kendall erkent dat zij 'uit een wieg met privileges komt'. Maar ook dat zij er zelf niet voor gekozen heeft en er dus ook vrij weinig aan kan doen. Ondanks de lovende woorden van designers die dol op haar zijn – "Ze behoort tot het zeldzame soort model die de beauty én de larger-than-life persoonlijkheid heeft, en een soort magie in de outfits en de foto's weet te brengen", zei Marc Jacobs – werd Kendall jarenlang getreiterd door collega modellen. Het leidde er zelfs toe dat Kendall haar beroemde achternaam besloot te droppen, en in de modellenwereld verderging als gewoon Kendall. Allemaal met de hoop serieuzer genomen te worden als model, en het respect te krijgen wat ze verdient. Ja, er zijn ongetwijfeld deuren geopend voor Kendall die zonder momager Kris hartstikke gesloten waren gebleven, maar zoals Kendall zelf ook al zei: wat kan zij daar nou eigenlijk aan doen?

Benieuwd naar de andere nepo baby-verhalen? Je leest het allemaal in de nieuwe Grazia. Nu in de winkel!

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: NL Beeld