Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Problem solved: dit kun je doen tegen droge voeten

Zo kun je een droge huid en eeltvorming verminderen én voorkomen.

Heerlijk hè, die zonnige dagen waarbij je de hele dag op sandaaltjes kunt lopen. Maar op die droge kloofjes en eeltlaag bij je hielen zit je niet te wachten. Daarom tips en tricks hoe je die droge huid en eeltlaag kunt verminderen. Hallo happy feet!

Eeltlaag bij je hielen

Ken je dat, wil je net die nieuwe sandalen aantrekken, zie je opeens die dikke eeltlaag bij je hielen. Zonde! Al is het ook niet gek dat je juist in en na de zomermaanden meer eelt krijgt. Door het lopen op schoenen met dunne zolen stimuleer je namelijk de eeltaanmaak. Dat zit zo. Eelt is niet meer dan een verdikking van de opperhuid, oftewel: een opeenstapeling van dode huidcellen. Dit ontstaat door extra wrijving of frictie bij je huid. Je huid kan zich op die plaats niet vernieuwen en daardoor hoopt het zich op. Bij schoenen met een dikkere zool zijn je voeten veilig omrand waardoor ze geen kant op kunnen en er weinig wrijving is.

Lopen op slippers

Slippers daarentegen bieden weinig ondersteuning voor je voeten. Ze zijn bedoeld om een korte periode te dragen, om je voeten te beschermen tegen schimmels in het zwembad, heet zand, schelpjes of uitglijden bijvoorbeeld. Draag je ze vaker en/of langer, omdat je tijdens hete zomermaanden gewoon heerlijk vindt om op slippers te lopen? Dan staan je voeten hier instabieler in en hebben ze meer last van wrijving, dan als ze in een dichter paar zouden zitten. Bovendien droogt je huid door de warme temperaturen ook sneller uit, waardoor je dus nog sneller last van eelt krijgt. Overigens is een beetje eelt natuurlijk helemaal niet erg. Sterker nog, het hoort erbij. Eelt beschermt je huid. Maar zodra de laag te dik wordt, je voeten droger aanvoelen en er kloofje ontstaan, kan dit vervelend en zelfs pijnlijk voelen. Slim dus om dat te veel aan eelt regelmatig te verwijderen. Daar kun je natuurlijk voor naar een pedicure, maar je kunt ook een home spa creëren.

Voetenbadje nemen

Maak het eelt erst zachter door bijvoorbeeld een voetenbad te nemen waarin je een fikse scheut verzorgende badolie doet. Laat je voeten lekker weken terwijl jij relaxt met een boekje of je favo serie. Of knal ze in een voetenbadje met wat citroensap, azijn of baking soda erin, deze werken als zuren waardoor je dode huidcellen al deels loskomen. Scrub je voeten daarna zacht met een voetenscrub zodat de eeltplekken zachter worden en pak daarna je vijl, puimsteen of eeltrasp erbij. Let bij het vijlen op dat je dit niet te hard doet. Spoel je voeten daarna af en droog ze goed af.

Eeltvorming voorkomen

In plaats van eelt verwijderen, is het nog slimmer om eeltvorming te voorkomen. Hoe? Loop op goed schoeisel. En ja: we weten dat je nu aan je moeder of oma moet denken, maar het is wel het belangrijkste wat je kunt doen voor je voeten – zeker als je die eeltlaag vervelend vindt. Smeer je voeten daarnaast regelmatig in met een speciale eeltcrème om je huid soepel te houden. Kies het liefst voor een voetencrème met ureum. Dit ingrediënt is niet alleen vochtvasthoudend, maar verwijdert ook dode huidcellen. Andere stoffen die helpen met het verminderen van eelt zijn glycol- en melkzuur. Deze zuren verwijderen dode huidcellen en maken je voeten weer lekker zacht en soepel.

Productie: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock