Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Gia Kim over haar rol in XO, Kitty: 'Mijn droom was uitgekomen'

Daarnaast bleek haar broer ook nog eens een rol te hebben bemachtigd in de serie.

Ze speelt de populaire gay girl Yuri in de Netflix-hit XO, Kitty. Maak kennis met actrice Gia Kim, die in het echt allang geen tiener meer blijkt te zijn.

Queen Bee

Ze is de queen bee van de middelbare school in XO, Kitty, maar in werkelijkheid is Gia Kim al dertig jaar en heeft ze inmiddels haar bachelor aan de Universiteit van Hongkong afgerond. De actrice komt uit een conservatieve familie die eiste dat ze eerst haar opleiding zou voltooien voordat ze zich op haar acteercarrière stortte. Gia haalde keurig haar graad, verhuisde naar Los Angeles voor lessen aan de Art of Acting Studio en scoorde al snel een grote rol in de Netflix-serie die we massaal gebingewatched hebben.

K-culture

Haar personage Yuri is een droomrol, zegt Gia: "Ik heb nog nooit een Aziatisch queer meisje als queen bee gezien, ze is zo'n vernieuwend karakter. Het is nog steeds niet vanzelfsprekend om een queer persoon te zien in Aziatische of Koreaanse content. Heel verfrissend dat ik dit mocht doen, en extra leuk omdat de rol heel gelaagd is Yuri is veel meer dan het standaard populaire meisje van de school." XO, Kitty lift mee op de populariteit van K-culture. "En toch ligt de main focus niet op Koreaans zijn, maar gaat het om universele ervaringen die iedereen op die leeftijd meemaakt."

Broer

Wat bijna niemand weet, is dat acteur Sang Heon Lee, die Min Ho speelt in de serie, in het echt de drie jaar jongere broer is van Gia – ook geen tienerjongen dus. Het tweetal werd geboren in Seoul, maar bracht een groot deel van hun jeugd door in Hongkong, vandaag dat Gia dit ook als haar 'second hometown' ziet. Tegenwoordig verdeelt ze haar tijd tussen Seoul en Los Angeles. "Het leven in verschillende werelden, zoals Kitty in de serie meemaakt, herken ik dus wel. Leven in Amerika is zo'n totaal andere ervaring dan wonen in Seoul."

In tranen

XO, Kitty is de eerste grote acteerklus van de 30-jarige actrice, die in Seoul al wel veel in het theater heeft gestaan. Vooralsnog heeft Gia geen grote projecten op de planning, maar ze hoopt op een tweede seizoen waarin ze nog meer van Yuri kan laten zien. In haar vrije tijd is Gia druk met yoga, mediteren en tarotkaarten leggen, maar haar baantje als serveerster hoeft ze dankzij het succes van de serie niet meer op te pakken. "Ik hoorde tijdens mijn brunchshift dat ik de rol had. Mijn manager belde me en ik barstte in tranen uit. Het kon me op dat moment niks schelen dat mensen me zagen, mijn droom was uitgekomen en dat moment zal ik nooit meer vergeten!"

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld