Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ongewild urineverlies tijdens of na de zwangerschap? Je bent echt niet de enige!

Aha!

Wist je dat ongeveer één op de drie vrouwen last heeft van ongewild urineverlies tijdens of na de zwangerschap? Je bent dus echt niet de enige en hoeft jezelf nergens voor te schamen. Maar desondanks is ongewild urineverlies tijdens of na je zwangerschap een flinke tegenvaller. Goed om te weten: dit gaat meestal binnen enkele maanden tot een half jaar na je bevalling vanzelf over.

Oorzaken en behandeling

Maar ook wanneer de klachten na enkele maanden blijven bestaan, zijn er verschillende manieren om ongewild urineverlies te verhelpen of te verminderen. Wij vertellen je graag meer over de oorzaken en behandeling van ongewild urineverlies.

Urineverlies tijdens of na je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in een vrouwenlichaam. De aanmaak van het hormoon progestoron zorgt ervoor dat de spieren in en rond de urinebuis minder goed functioneren. Daarnaast zorgt het gewicht van de zwangere babybuik voor extra druk op de blaas. Vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap bestaat de kans dat hierdoor urine-incontinentie optreedt.

Niet alleen door hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap, maar ook door langdurig persen tijdens de bevalling of een kunstverlossing kan ongewild urineverlies ontstaan.

Oplossingen

Zoals gezegd gaat ongewenst urineverlies binnen enkele maanden tot een half jaar na de bevalling vanzelf over. Heel soms blijkt dit permanent te zijn. Duurt het in jouw ogen te lang? Raadpleeg dan je huisarts. De huisarts kan je medicatie voorschrijven, doorverwijzen voor een chirurgische ingreep of adviseren over geschikt incontinentiemateriaal.

Tips bij ongewild urineverlies

Wellicht heb je bij ongewild urineverlies tijdens je zwangerschap of na je bevalling iets aan onderstaande tips:

  1. Ga op tijd naar het toilet en neem hier ook de tijd voor. Door regelmatig naar het toilet te gaan en goed uit de plassen, voorkom je een urineweginfectie. Voldoende water drinken, en dan vooral water, is ook heel belangrijk.
  2. Ongewild urineverlies verdwijnt na de zwangerschap vaak vanzelf. Maar je kunt er ook voor kiezen om de natuur een handje te helpen door dagelijks bekkenbodemoefeningen te doen. Laat je hierin adviseren door een bekkenfysiotherapeut. 
  3. Incontinentiemateriaal lost het probleem niet op, maar het helpt wel om het ongemak wat je ervaart bij urineverlies, tot een minimum te beperken.
  4. Tijdens de zwangerschap moet je sowieso al goed opletten wat je eet en drinkt. Heb je last van ongewild urineverlies? Dan moet je dit dieet nog verder aanscherpen. Ook cafeïne is uit den boze en je moet oppassen met scherp gekruid eten en het drinken van citrusvruchtsappen.

Gaat het probleem toch niet vanzelf over? Of duurt het wat jou betreft echt te lang? Zet jezelf dan over die schaamte heen en ga gewoon naar de huisarts. Het is echt niets om je voor te schamen. Er zijn namelijk meer dan 1 miljoen mensen die last hebben van een vorm van incontinentie.

Beeld: Adobe Stock