Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Is het erg om droogshampoo meermaals te gebruiken op ongewassen haar?

Haarexperts leggen uit hoe 't zit.

Droogshampoo is een echte lifesaver. Heb je vette lokken, maar geen tijd om onder de douche te springen? No worries, want met een beetje droogshampoo ben je weer good to go. Maar kan het eigenlijk kwaad om het product meermaals te gebruiken op ongewassen haar?

Het is geen shampoo

Het woord droogshampoo mag anders doen vermoeden, maar het product zelf heeft geen reinigende werking zoals een reguliere shampoo dat wel heeft. “De primaire functie ervan is om olie op te drogen en om het haar volume te geven, niet om het schoon te maken”, zo vertelt tricholoog William Gaunitz aan HelloGiggles.

Veel droogshampoos bevatten alcohol of een bepaald soort zetmeel om de olie op je hoofdhuid te kunnen absorberen. Het is daarom belangrijk om het mondstuk op voldoende afstand van je haar te houden als je het aanbrengt, anders kun je de haarzakjes beschadigen.

Balans is key

Een droogshampoo af en toe gebruiken is geen probleem, maar maak het ook niet te gek. Balans is van belang, zo weet tricholoog Gretchen Friese. Gebruik een droogshampoo daarom liever niet te vaak. “Je haar en je hoofdhuid niet vaak genoeg reinigen, kan leiden tot een ophoping van vuil en dat kan leiden tot haaruitval.” De haarzakjes kunnen verstopt raken als je de geliefde solution te vaak gebruikt en het kan zelfs leiden tot een bacteriële infectie in de haarzakjes, ook wel folliculitis genoemd. Volgens Friese is het daarom het beste dat je het haarproduct niet vaker dan twee dagen achter elkaar gebruikt.

Haar- of hoofdhuidproblemen

Gaunitz sluit zich aan bij het advies van Friese. Al wil hij daar nog wel aan toevoegen dat mensen die al met haar- of hoofdhuidproblemen kampen, het beter niet kunnen gebruiken. “Droogshampoo zorgt over het algemeen niet voor haarverlies, maar het kan onderliggende haarproblemen wel verergeren (…). Het kan bijvoorbeeld ontstekingen veroorzaken waardoor je haarverlies of een hoofdhuidaandoening verergert.”

Droogshampoo is dus niet per definitie slecht voor je lokken of je hoofdhuid. Essentie van het verhaal blijft wel: reinig na het gebruik van droogshampoo je haar en je hoofdhuid goed tijdens je next shower.

Bron: Marie Claire, HelloGiggles | Beeld: Adobe Stock