Oui oui: binnenkort met de trein van Groningen naar Parijs?

In een paar uur van Noord-Nederland naar de Franse hoofdstad? Yes, please!

Leuk nieuws voor iedereen uit Noord-Nederland: er zijn namelijk plannen voor een treinverbinding tussen Groningen en Parijs. Als het aan Arriva ligt kun je vanaf 2026 ’s ochtends in Groningen op de trein stappen, en stap je aan het einde van de ochtend uit in de Franse hoofdstad.

Reistijd

Het spoorwegbedrijf heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens het plan dat er nu ligt, zou de trein om 05.30 uur uit Groningen vertrekken en om 10.40 uur in Parijs aankomen. Dat betekent dat je zo’n 5 uur en 10 minuten onderweg bent van het hoge noorden, naar de Franse hoofdstad. Hoe de terugreis eruitziet? Om 19.15 uur stap je weer op de trein in Parijs, om vervolgens om 00.30 uur weer in Groningen te arriveren.

Plannen

Het is nog even afwachten of de verbinding tussen Groningen en Parijs er daadwerkelijk komt. Daarvoor moet de aanvraag eerst worden goedgekeurd. Waarom Arriva dan toch nu al de plannen bekendmaakt? Daar heeft het spoorwegbedrijf zo haar redenen voor. De Nederlandse overheid wil namelijk dat internationale spoorverbindingen onderdeel worden van het hoofdrailnet. Tenzij er voor 10 juni andere aanvragen komen. Tot 2023 is het hoofdrailnet alleen nog in handen van de NS.

Regels

De ACM moet de aanvraag van Arriva dus eerst goedkeuren. Enne, daar komen een aantal regeltjes bij kijken. Zo mag de nieuwe treinverbinding met Parijs niet concurreren met bestaande diensten van de NS. Sinds 2019 hebben spoorwegondernemingen in Nederland open toegang tot het spoor. Volgens de ACM mag de nieuwe passagiersdienst echter niet te veel negatieve impact hebben op de bestaande vervoersconcessie. Aha!

We moeten dus nog even afwachten of de nieuwe verbinding met Parijs er daadwerkelijk komt. Fingers crossed! 

Bron: Vriendin | Beeld: Emily in Paris (Netflix)

Laatste nieuws