Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Jaimie Vaes: ‘Waarom zijn wij vrouwen zo kritisch naar elkaar?’

'Ik krijg continu de mening van andere moeders over me heen. En die is heftig.'

Jaimie Vaes (33) is ondernemer, stylist, influencer en presentatrice. Ze heeft bijna 400.000 volgers op haar Instagram. Jaimie woont op Ibiza, samen met haar zoontje Lío (3).

Moedermaffia

"De moedermaffia, ik had er nooit last van, maar zag het fenomeen wel voorbijkomen bij bekende moeders als Monique Westenberg en Bibi Breijman. De ommekeer kwam bij mij toen mensen het idee kregen dat ik mijn zoon weghield bij zijn vader. Dat is nooit het geval geweest, maar hoe vaak ik dat ook uitleg, ik krijg toch continu de mening van andere moeders over me heen. En die is heftig. Het gaat hier niet om jonge meiden die maar wat roepen, maar om volwassen vrouwen die op een kortzichtige en vaak domme manier een oordeel vellen. Als logisch nadenkende vrouw zou je moeten beseffen: daar zit een andere moeder die van alles heeft meegemaakt, zij zal echt wel handelen vanuit de beste intenties voor haar kind. Je hebt niet bij mij aan de keukentafel gezeten, ken de achterliggende details niet. We zouden eens wat minder moeten reageren vanuit aannames, en meer mogen denken: wat zijn haar beweegredenen als moeder?"

Praten over autisme

"Ik heb me recent uitgesproken over de mogelijke vorm van autisme die ons zoontje heeft, wat volgens sommige moeders ook niet had gemogen. Dat heb ik heel weloverwogen gedaan; er zijn vele uren onderzoek aan vooraf gegaan voordat we ontdekten dat Lío 'speciaal' is. Ik was nog met mijn ex toen we erachter kwamen en het heeft ons leven wel even op zijn kop gezet. Helaas ligt er nog steeds een taboe op praten over autisme. Waarom mag je je wel uitspreken als je kind een slecht horend oor heeft, maar niet bij autisme? Het laatste wat ik als moeder wil, is wegkijken uit schaamte, daarom besloot ik meteen openheid te geven."

'We mogen elkaar wel wat meer steunen en uitgaan van de goede intenties van de ander'

"Lío kan nog niet voor zichzelf spreken – communicatie is juist voor kinderen met autisme een valkuil – des te belangrijker vind ik het om als ouder die rol op me te nemen en uit te leggen waarom hij is zoals hij is. Ik denk dat dat stukje herkenning heel fijn is voor ouders die hetzelfde doormaken. Dat ze denken: zie je wel, bij een BN'er thuis kan dit ook gewoon voorkomen. Ik heb van vaders en moeders die zelf een kind met autisme hebben alleen maar positieve berichten gekregen. Die begrepen me wél, en bij hen kon ik zelf ook veel steun vinden."

Goede intenties

"Ik vraag me af: Waarom zijn wij vrouwen zo kritisch naar elkaar? Ik ben niet de enige die last heeft van die moedermaffia; moeders op schoolpleinen lopen hier net zo goed tegenaan, maar dan op kleinere schaal. We mogen elkaar wel wat meer steunen en uitgaan van de goede intenties van de ander. Je hoeft het echt niet altijd eens te zijn – ik kan ook mijn mening hebben – maar het laatste wat ik wil, is een medemoeder naar beneden halen. Daarvoor heb ik te veel respect voor andere vrouwen!"

Fotografie: Ruud Janssen