Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zoë Tauran over dromen die uitkomen: ‘Kan het amper geloven’

'Ik vind het belangrijk dat jonge vrouwen zich in mijn liedjes kunnen herkennen'

Ze wordt hét muzikale talent van 2023 genoemd. Zoë Tauran was genomineerd voor een Edison, komt binnenkort met haar eerste album én ze staat in het voorprogramma van Coldplay. Wie is deze 26-jarige dame die hit na hit scoort?

Grootste passie

"Ik zing al zolang ik me kan herinneren; het is mijn grootste passie", vertelt Zoë over het begin van haar carrière. "Toen ik veertien, vijftien was deed ik mee aan The Voice Kids en daarna heb ik drie jaar in de meidengroep TP4Y gezeten, en deden we mee aan Hollands Got Talent." Toch bleek dat niet de weg te zijn voor haar. "Ik wist al snel dat talentenshows niet mijn pad zijn, omdat ik niet zo’n uitbundig persoon ben, en dat is wat ze op televisie wel vaak zoeken."

Succesvol begin

Inmiddels is Zoë niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. In korte tijd scoorde ze meerdere hits, kreeg ze een Edison-nominatie en gaat ze binnenkort zelfs een concert in Paradiso geven. "Als je het zo benoemt, denk ik: wow, dat is wel veel. Ik tekende een jaar geleden pas bij mijn label, dus soms voelt het alsof het allemaal uit het niets is gekomen", aldus de zangeres. "Mijn eerste single, Solo, met Bilal Wahib, ging meteen heel goed. Mensen om me heen zeiden: ‘Ik hoop dat-ie in de top 50 van de Spotify Charts belandt.’ Ik dacht: ik wil jullie niet teleurstellen, want wie kent mij nou? Maar uiteindelijk heeft het nummer de derde plaats gehaald, zo bizar.”

Ook de nummers die daarop volgden, Gebruik Me (met Frenna) en Adrenaline (met Kris Kross Amsterdam en Ronnie Flex), stegen meteen naar de top. Toch blijft Zoë nuchter onder het succes. “Ik zat met mijn moeder in de auto toen we zagen dat Gebruik Me op nummer 1 in de Spotify Charts was binnengekomen. We moesten erom lachen, hoe kon dit in zo’n korte tijd gebeuren?"

Jonge vrouwen

"Het wordt een plaat in de lijn van mijn eerdere nummers", vertelt Zoë over haar eerste album, die op 26 mei verschijnt. "Ik zing vooral over de dingen die in het leven van elke jonge vrouw gebeuren. Het zijn niet allemaal mijn eigen verhalen, maar ook ervaringen waar mijn zussen en vriendinnen over vertellen." Op haar single Gebruik Me kwam best wel wat kritiek, vanwege de titel. "Ik denk dat je die niet te letterlijk moet nemen, want natuurlijk roep ik niemand op om zich te laten gebruiken. Het is echter wel de realiteit dat je soms in een situatie kunt zitten dat je denkt: al is dit geen echte liefde, ik ga toch maar door, want ik wil je niet kwijt. Ik vind het belangrijk dat jonge vrouwen zich in mijn liedjes kunnen herkennen."

Dromen

Valt er na al deze successen eigenlijk nog iets te dromen? "Er komen op dit moment al zoveel dromen uit met Paradiso, de gouden platen, mijn Edison-nominatie én ik heb net gehoord dat ik het voorprogramma van Coldplay mag doen", vertelt ze. Hoe cool! "Ik hoop dat ik de bandleden eventjes kan zien, en dat we een fotootje kunnen maken... en dat zij het ook leuk vinden. Als ik zie wat ik dit jaar al heb bereikt, kan ik het amper geloven!"

In de nieuwste Grazia vertelt Zoë Tauran meer over haar carrière, heartbreak songs, zingen op een loopband en de kracht van social media. Vanaf woensdag 26 april in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld