Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Science says: je partners kleding dragen vermindert stress

Dit nieuws bevalt ons wel!

Of je het nu druk hebt met je werk of dat je hele andere dingen aan je hoofd hebt: we kunnen allemaal wel wat minder stress gebruiken. Tip: trek stiekem een hoodie van je lover uit de kast. Het dragen van je partners kleding zou volgens onderzoek je stressniveau namelijk drastisch verlagen.

Oversized

Als je verliefd bent, is niets heerlijker dan slapen in het veel te grote shirt van je liefje of door het huis scharrelen in zijn perfecte oversized hoodie. Waarom? Het ruikt lekker, het voelt vertrouwd en het zit vaak ook nog eens veel lekkerder dan je eigen – soms veel te strakke – kleding. Maarre, dat is niet het enige. Kleding van je partner dragen is namelijk supergoed voor je mentale gezondheid.

Stresshormonen

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer vrouwen een specifieke geur van hun partner ruiken, minder stresshormonen aanmaken. Volgens mede-onderzoeker Marlise Hofer dragen veel mensen graag het shirt van hun partner wanneer zij weg zijn, zonder precies te weten waarom ze dat graag doen. Toch is daar volgens haar een logische verklaring voor: "Ons onderzoek toont aan dat alleen al de geur van een partner, zonder dat de partner zelf aanwezig is, een krachtige manier is om je stress te verlagen."

Veilig

Terwijl vreemde mannen ons juist gestrester kunnen maken, voelen we ons bij onze partners veilig, warm en thuis. Dat is dan ook een logische oorzaak van het feit dat ons stressniveau daalt wanneer we hun geur ruiken. Dus, sorry not sorry liefje, maar neem maar alvast afscheid van die hoodie in je kast!

Bron: Women's Health | Beeld: Pexels