Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dé manier om fit te blijven zonder streng dieet: de 80/20-regel

Diëten is no longer needed!

De zomer is in zicht, en we willen natuurlijk allemaal zo fit mogelijk in onze bikini verschijnen. Heb jij daarom een streng dieet voor jezelf gepland? Dat is helemaal niet nodig! Volgens fitgirls is het enige wat je moet doen om fit te worden en te blijven, de 80/20-regel volgen.

Healthy lifestyle

Schiet je al in de stress als je cijfers ziet staan in een eetregel? No worries, je hoeft echt niet je bord pasta tot op de milligram af te wegen. De 80/20-regel is veel simpeler (en minder streng) dan-ie klinkt. Het houdt in dat je tachtig procent van de tijd gezond eet, en twintig procent van de tijd mag 'zondigen'. De regel is geliefd bij vele fitfluencers, en is opgezet om een gezonde relatie met voeding te creëren. Niet een week bijna niets eten en je daarna volproppen met al je guilty pleasures dus, maar een healthy lifestyle zonder al te streng te zijn voor jezelf. Sounds good, right?

Iedere maaltijd

Hoe je de regel gebruikt in jouw voedingspatroon, mag je helemaal zelf invullen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de regel bij iedere maaltijd toe te passen, door het grootste gedeelte daarvan gezond te maken en een klein gedeelte iets ongezonder. For example: je maakt een ontbijtje met kwark, granola en fruit – voor het grootste gedeelte dus gezonde ingrediënten – maar topt af met wat hagelslag. Zo eet je super healthy, maar sta je jezelf wel toe om een beetje te genieten. Win-win!

Keuzes

Je kunt de regel ook verspreiden over de dag, door bijvoorbeeld de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) gezond te houden, om tussendoor een beetje ruimte te creëren om iets ongezonders te snacken. Ben je een alles-of-niets-type en kun je het niet houden bij één blokje chocolade? Dan kun je er ook voor kiezen om zes dagen in de week helemaal gezond te eten en één dag in de week over te houden waarop je (bijna) alleen maar 'zondigt'. Het is net wat jij fijn vindt en wat jij denkt het gemakkelijkst vol te houden. The choice is yours!

Bron: Girlscene | Beeld: Mean Girls