Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Citytrip in eigen land: waarom je binnenkort een weekend naar Brabant moet gaan

Brabant is zeker het bezoeken waard!

Breda - Haven

Een Waddeneiland bezoeken of een citytrip Amsterdam: been there, done that. Hoewel het altijd leuk is om Texel te bezoeken of om onze hoofdstad te ontdekken, is het ook leuk om eens af te reizen naar een heel andere plek. Herkenbaar? Breng dan eens een bezoekje aan Brabant!

Brabant ontdekken

Heb je zin om cultuur te snuiven of om leuke hotspots te ontdekken? Dan hoef je heus niet op citytrip in het buitenland. Zoek het dichterbij huis en bezoek de prachtige provincie Brabant! Als je eenmaal in Brabant zelf bent, zijn de meeste bezienswaardigheden op steenworpafstand van elkaar, waardoor je ontzettend veel leuke dingen kunt bezoeken in één weekend.

Wat je zoal in Brabant kunt doen? Genoeg! Van een bezoekje brengen aan de Efteling tot cultuur snuiven, en van natuur ontdekken tot smakelijke foodconcepten uitproberen: Brabant heeft het allemaal. En het mooie is dat alles dichtbij elkaar is. Zin om binnenkort een bezoekje te brengen aan Brabant? We hebben een paar van de leukste plekken voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

Eindhoven

Eindhoven staat bekend als de lichtstad. Dit komt omdat Philips hier in 1890 werd opgericht. Hoewel Philips hier al een tijdje niet meer produceert, blijven mensen Eindhoven linken aan Philips. En dat is ook niet zo gek aangezien het voetbalstation in Eindhoven de naam Philips Stadion – de thuisbasis van PSV – heeft.

Hoewel het Philips Stadion (voor voetbalfans) een must is om te bezoeken, zijn er in Eindhoven nog veel meer bezienswaardigheden.

Eindhoven Centrum

Voor de foodies:

Als het op lekkernijen aankomt, kunnen foodies hun hart ophalen in Eindhoven. Zo kun je bij de Pastry Club genieten van de heerlijkste gebakjes die eruitzien om door een ringetje te halen. Bak je liever zelf lekkernijen? Dan kun je hier ook workshops over patisserie, taarten of ijs volgen. Extra leuk: De Pastry Club bevindt zich op een bijzondere locatie. Zo is de voormalig machinekamer van Philips door de eigenaren omgebouwd tot een prachtige horecaplek.

Krijg jij niet genoeg van ijs? Breng dan vooral een bezoekje aan Intelligentia. Hier kun je de meest bijzondere ijssmaken uitproberen.

Shoppen:

Zin om te shoppen? Bij het creatieve district Strijp-S vind je de meest unieke shops. Zo kun je de tofste items bemachtigen bij de shops Vintage Vetements of Yksi. Een andere wijk in Eindhoven waar je goed kunt shoppen is De Bergen. Magda Boutique en Deense Kroon zijn dan zeker het bezoeken waard.

Strijp S

Tilburg

Wat ooit het industriële epicentrum van Tilburg vormde, is tegenwoordig de culinaire boulevard van de stad. Zo is er voor alle foodies genoeg lekkers te vinden, maar kun je ook cultuur snuiven of lekker shoppen:

Voor de foodies:

Op loopafstand van het centrum kun je in de Piushaven heerlijk lunchen, dineren of borrelen in een van de vele sfeervolle restaurantjes, op het terras of zelfs op een boot. Van stoere biertjes bij Stadsbrouwerij013 tot fine dining bij RAK tot culinaire verrassingen van chef-kok Hein bij Harboury.

Piushaven

Bij het gloednieuwe Vila la Vida kun je heerlijk eten in de tuin of op de vlonder aan het water. Enne, daarmee is deze hotspot ook nog eens heel Instagrammable.

Ook in het gebied genaamd de Spoorzone geniet je geheel in stijl. Bijvoorbeeld in restaurant de Houtloods waar je zo dichtbij de keuken zit dat je over de schouder van de kok kunt meekijken. Lunchen bij Eetbar De Wagon – jawel, een oud treintoestel – is ook een aanrader. Hier kun je genieten van het lekkerste vlees, vega of vegan barsnacks.

Wie gek is op streetfood, moet eens een bezoekje brengen aan Gourmet Central Station. In deze market hall heb je streetfood van over de hele wereld. Hoe leuk!

Shoppen:

Op zoek naar leuke boetiekjes en vintage shops? Ga dan op ontdekkingstocht in het Dwaalgebied van Tilburg. Dit is een van de meest karakteristieke stukjes Tilburg vol hippe zaken van creatieve en eigenwijze lokale ondernemers. Veel van de statige herenhuizen zijn omgetoverd tot kledingwinkels, cadeaushops en speciaalzaken. Zo zijn VANDEMAKER en TIEN heel leuke shops om even een kijkje te nemen.

Koop je iets in het Dwaalgebied, dan koop je iets met een verhaal. En in de vele koffietentjes, cafés en restaurantjes hier is het goed vertoeven. Ideaal!

Dwaalgebied

’s-Hertogenbosch

Als we aan ’s-Hertogenbosch denken, denken we meteen aan die heerlijke Bossche bollen. Zo staat Jan de Groot bekend om de lekkerste Bossche bollen, maar is er in Den Bosch nog veel meer te vinden dan deze zoete lekkernij. Denk aan pop-up stores, toffe kleding- en schoenenwinkels. En dwaal ook zeker door de kleine straatjes met de Markt als middelpunt. Ook zorgen de vele fijne horecagelegenheden voor een koffietje, lunch, borrel of diner voor een heerlijk weekendje in Den Bosch!

Centrum Den Bosch

Food en shoppen

In Den Bosch gaan lekker eten en winkelen perfect met elkaar gepaard. In en rondom de Markt kun je lekker shoppen en tafelen, maar ook in de uitlopers zoals de Vughterstraat kun je je goed vermaken. De Vughterstraat is een van de oudste straten van Den Bosch en hier vind je unieke food speciaalzaken en verrassende conceptstores. Modeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Snellestraat. Hier vind je geen grote ketens, maar boetiekjes met originele collecties. Ook kun je hier volop plekjes vinden om neer te strijken voor een lekker hapje en drankje.

Uilenburg is ook een plek die je zeker niet mag overslaan. Hier vind je talrijke terrasjes, mooie doorkijkjes op de Binnendieze en inspirerende plekjes. Het is niet zo gek dat de Uilenburg regelmatig wordt omschreven als sprookjesachtig.

De stoere horeca vind je op de Tramkade. Op dit voormalig industrieterrein word je tussen de silo’s verwelkomd door ondernemers die het graag net even anders doen. Combineer comfort food en bier met retro games bij Barkade, bezoek de Bossche Brouwers en ontdek de uitdagende formules van De Lekkere Man en Restaurant Van Aken. Op de Tramkade is de passie van ondernemers voelbaar en kan je altijd rekenen op een menukaart met een goed verhaal. Leuk!

Tramkade

Breda

Last but not least in dit rijtje: Breda. Breda staat bekend om zijn prachtige gebouwen. Denk aan de Grote Kerk, het Kasteel van Breda of het Begijnhof. Je kunt je de hele dag wel vermaken met het bekijken van mooie gebouwen, maar uiteraard is er in Breda nog veel meer te doen:

Shoppen

Voor de liefhebber van mooie designwinkels, interieurzaken en food speciaalzaken is Ginnekenstraat de place to be. Wandelend vanuit centrum van de stad via de Wilhelminastaat zijn mooie winkels als LILA goed te bereiken. In het historische centrum van Breda vind je in het Veemarktkwartier hippe boetieks en fijne plekjes om te lunchen zoals de verstopte stadstuin van Dille en Kamille.

En ben je hier toch? Duik dan ook even het Annastraatje in, misschien wel het meest fotogenieke straatje van de stad waar vintage- en sneakerliefhebbers bovendien hun hart op kunnen halen. Nog zo’n pareltje vind je verscholen tussen de Havenmarkt en de Lange Brugstraat - het prachtige hofje ’t Sas.

Voor de foodies

Het spreekt voor zich dat je op de vele marktpleinen en aan de haven van Breda bij tal van restaurantjes even kunt bijkomen. Wil je iets anders dan anders, wandel dan zeker naar het Haveneiland. Zo kun je bij STEK neerstrijken voor een biertje terwijl je met je voeten in het zand zit.

Ook vind je op het Haveneiland Belcrum Beach. Hier kun je heerlijk relaxen met smakelijk eten en drinken, maar dat is nog niet alles. Zo kun je hier ook toffe feesten bijwonen. Naast Belcrum Beach vind je Pier15. Een plek die is uitgegroeid tot een van de vetste skateparken in Europa én waar cultuur samenkomt. Een must visit!

Brabant

Brabant heeft naast Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Breda nog veel meer prachtige plekken die het bezoeken waard zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je maar liefst elf vestingsteden in Brabant kunt vinden? Door de historische wallen met poorten en prachtige grachten is elke vestingstad een fijne combinatie van sfeer en geschiedenis. Wat wil je nog meer?

Eén van de elf vestingsteden in Brabant: het prachtige Heusden

Naast lekker shoppen of cultuur snuiven, kun je in Brabant een bezoekje brengen aan themapark Efteling of Safaripark Beekse Bergen.

Ga je liever de natuur in? Dan ben je in Brabant aan het juiste adres. Zo zijn er maar liefst vier Nationale Parken in deze provincie te vinden: Nationaal Park De Biesbosch, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, Nationaal Park De Groote Peel, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Ideaal als je een mooie wandeling wil maken of juist een leuke fietstocht wil maken. Daarbij zijn deze prachtige natuurgebieden op steenworp afstand van prachtige steden. Oftewel: Brabant heeft alle ingrediënten voor een heerlijk weekendje weg!

Kijk voor nog veel meer inspiratie op visitbrabant.com. 

Beeld: ©VisitBrabant