Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bewezen: met mate drinken heeft geen voordelen voor je gezondheid

Helaas!

Een glas rode wijn dat goed is voor je hart en een gin-tonic die helpt tegen hooikoorts: we hebben het allemaal weleens voorbij zien komen. Online zijn er talloze berichten die beweren dat alcohol gezondheidsvoordelen heeft. Helaas moeten we je teleurstellen, want science says dat dit allemaal onzin is.

Tegenstrijdige onderzoeken

Gevalletje don’t shoot the messenger, maar uit onderzoek blijkt nu dat bescheiden alcoholconsumptie geen gezondheidsvoordelen heeft. En dat terwijl we de afgelopen jaren regelmatig over onderzoeken onder onze neus geschoven kregen die het tegenovergestelde beweerden. Zo zijn er onderzoeken die beweerden dat een glas rode wijn gelijk stond aan een uur sporten en kan helpen bij afvallen, omdat het je hongergevoel kan onderdrukken. Volgens recent onderzoek gepubliceerd op het platform JAMA network is het echter niet waar.

Geen gezondheidsvoordelen

Tot nu toe stelden onderzoeken dus dat met mate drinken gezondheidsvoordelen kan hebben. Het nieuwe onderzoek beweert echter dat dit niet waar is. Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de onderzoekers 100 studies waaraan in totaal meer dan 5 miljoen volwassenen deelnamen. Van wat oudere tot recentere studies. De onderzoekers corrigeerden beperkingen uit de oudere onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat zelfs matige alcoholconsumptie voor problemen kan zorgen.

Blijkbaar trokken de onderzoekers van eerdere studies de verkeerde conclusie. Onderzoekers bakenden hun criteria voor testpersonen niet goed af. Zo hielden zij geen rekening met de andere gezonde gewoontes van de matige drinkers. Ook waren voor deze onderzoeken vaak een groep niet-drinkers nodig, om de resultaten te vergelijken met de matige drinkers. Echter, de niet-drinkers bleken vaak personen te zijn die om gezondheidsproblemen waren gestopt met drinken. Deze groep vergelijken met matige drinkers was dan ook niet al te representatief.

Wat het betekent

Oké, oké, het heeft dus geen gezondheidsvoordelen. Maar hoeveel kwaad kan matig drinken dan? Ook daar bogen de onderzoekers zich over. Uit de studie bleek dat 25 gram alcohol per dag kan leiden tot narigheden. De onderzoekers stelden dat de kans op vroegtijdig overlijden dan aanzienlijk stijgt. Met name voor vrouwen geldt dit.

En hoeveel 25 gram alcohol dan precies is? Dat staat gelijk aan twee biertjes of twee glazen wijn. Mannen ontspringen de dans overigens niet. Bij hen neemt het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk toe wanneer zij meer dan 45 gram alcohol per dag drinken, dit staat gelijk aan drie drankjes.

Bron: Happy in Shape, Body and Soul | Beeld: Emily in Paris