Huh: een glas rode wijn staat gelijk aan een uur sporten

Nu al het beste nieuws van de dag.

Als we moeten kiezen tussen een glas rode wijn of een uurtje zwoegen in de sportschool, dan eh… Kiezen we zeker voor het eerstgenoemde. Blijkbaar is dat helemaal niet zo onverstandig als je had gedacht. Een glaasje rode vino doet namelijk meer goed dan je had verwacht.

Onderzoek

Volgens een onderzoek van Jason Dyck staat het drinken van een glas rode wijn gelijk aan – ja echt – een uur sporten. Dyck onderzocht patiënten die niet in staat zijn om te sporten, ondanks het feit dat ze dat wél graag zouden willen. Hiervoor bestudeerde hij het polyfenol genaamd resveratrol, wat eigenlijk een antioxidant is (volg je het nog?). Dit antioxidant zorgt voor het goede nieuws, want deze zou een gunstig effect op je gezondheid hebben. Want waar komt dit antioxidant in voor? Onder meer in fruit, noten en plantensoorten. Maar ook in wijn. Want wijn is natuurlijk gemaakt van druiven.

Volgens Dyck kan dit bijzondere antioxidant zelfs lichaamsbewegingen nabootsen. Hierdoor zou je dezelfde voordelen kunnen ervaren als wanneer je in de sportschool traint. Maar het wordt nog beter, want het onderzoek toonde ook aan dat deze stof het trainen en je prestaties kan verbeteren. Als dat geen win-win situatie is.

Realistisch blijven

Witte wijnliefhebbers hebben helaas pech. Het effect van ‘een uur trainen’ bereik je alleen wanneer je rode wijn drinkt. Resveratrol zit namelijk in de schil van blauwe druiven. Helaas is het ook niet zo dat elk glas wijn gelijk staat aan een uur sporten. Dus wanneer je een hele fles wijn leegdrinkt, betekent dit niet dat je voor vijf uur hebt gesport. Daarnaast blijft het belangrijk dat je regelmatig beweegt, want rode wijn kan helaas niet alle voordelen van lichaamsbeweging vervangen. Daarin moeten we realistisch blijven.

Een glaasje rode wijn bij het eten of de borrel is dus helemaal niet zo erg als je denkt. Rode wijn is zelfs een van de betere keuzes als je wijn gaat drinken. Maar zoals altijd: met mate. Want hoe gezond is rode wijn eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum blijft alcohol ongezond. Rode wijn bevat erg veel suikers, wat de kans op diabetes type 2 verhoogt. Er hangen dus ook zeker nadelen aan het drinken van wijn. Geniet dus van een enkel glas op zijn tijd, om optimaal van de voordelen te profiteren. Cheers!

Bron: FEM FEM, Kookfans | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws