Hoe kies je het perfect type kunstgras voor jouw situatie?

Wij leggen het je uit.

Kunstgras is niet meer weg te denken uit onze moderne wereld. Of je nu een voetbalwedstrijd bekijkt, je balkon wilt opfleuren, of een veilige speelplek wilt creëren voor je kinderen; kunstgras biedt voor vrijwel elke situatie een oplossing. Maar er zijn veel verschillende soorten en toepassingen. Daardoor kan het lastig zijn om het juiste kunstgras te kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten kunstgras, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw specifieke situatie.

Grasexpert kunstgras

Wil je genieten van een groen en glanzend gazon zonder het gedoe van regelmatig maaien? Kunstgras is dan wellicht iets voor jou! Het is een veelgebruikte methode om onder andere tuinen en terrassen te verfraaien zodat je binnen de kortste keren kunt ontspannen in een groene oase. Het kiezen van het juiste kunstgras hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie, het gebruik, het gewenste realisme en de gewenste zachtheid van het gras. Het realisme van het kunstgras kan worden bepaald door de kleur, textuur en de manier waarop het gras is geconstrueerd. Hoe natuurlijker het eruit ziet, hoe realistischer het gras zal lijken. Het is belangrijker om je te laten informeren en adviseren door een specialist zoals Grasexpert kunstgras om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie en wensen.

Kunstgras op maat: voor jouw balkon, interieur, sportveld of terras?

Afhankelijk van de locatie waar je het kunstgras wilt plaatsen, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om het juiste type kunstgras te selecteren. 

Kunstgras voor op het balkon

Zoek je bijvoorbeeld voor je dakterras of balkon passend kunstgras, dan is het raadzaam te kijken naar kunstgrasmatten die weerbestendig zijn en tegen een regenval kunnen. Hou je wel van kleurtjes op je balkon? Dan kun je er ook voor kiezen om voor blauwe, rode of zelfs roze kunstgrasmatten te gaan. Dat staat erg blits onder bijvoorbeeld je loungeset.

Kunstgras voor binnen

Als je kunstgras voor binnen wilt gebruiken, zijn zachtheid en een realistische uitstraling belangrijk. Kunstgras dat is ontworpen voor binnen is vaak korter en heeft een lagere poolhoogte dan kunstgras dat is ontworpen voor buitengebruik. Ook is het belangrijk om rekening te houden met brandveiligheid certificering. Kunstgras met deze certificering betekent dat het brandveilig is. Het materiaal werkt brandvertragend en is zelfdovend waardoor het kunstgras niet gemakkelijk ontvlamt en als het toch vlam vat, het vuur vanzelf dooft.

Kunstgras voor sportvelden

Bij kunstgras voor sportvelden is het belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid en het dempende vermogen van het kunstgras. Het gras moet namelijk tegen intensief gebruik kunnen en goede grip bieden om blessures te voorkomen. En natuurlijk voor welke sport het voornamelijk wordt gebruikt. Kunstgras voor voetbalvelden is bijvoorbeeld anders dan kunstgras voor golfterreinen. Voor voetbalvelden wordt meestal gebruik gemaakt van kunstgras met een rechte vezel, terwijl bij golfbanen kunstgras met een gekroesde vezel de voorkeur heeft. Dat komt doordat het gekroesde gras meer lijkt op natuurlijk gras, dat belangrijk is voor de uitstraling van een golfbaan.

Kunstgras voor het buitenterras

Heerlijk in je tuin genieten van veel groen om je heen? Kies dan kunstgras dat bestand is tegen weersinvloeden en UV-straling om verkleuring te voorkomen. En daarnaast moet het natuurlijk comfortabel zijn om op te lopen en zitten. Als je kinderen hebt die regelmatig buiten spelen op het gras kun je kunstgrasmatten combineren met safepads. Dit zijn valdempende tegels die speciaal zijn ontworpen als zachte ondergrond om te zorgen voor een zachte landing bij het vallen, waardoor het risico op blessures en letsel wordt verminderd. In combinatie met kunstgras biedt deze valdempende ondergrond niet alleen extra bescherming, maar creëert het ook een zachte en duurzame speelruimte. Zo bied je kinderen een veilig speelomgeving en kunnen ze onbezorgd op het kunstgras spelen. 

Een natuurlijke look, zachte knuffels of een combinatie daarvan?

Naast de locatie zijn natuurlijk het gebruik en het gewenste realisme en zachtheid van het gras de andere factoren waar je rekening mee moet houden. Vraag jezelf af of hoe belangrijk het voor je is dat het kunstgras er zo natuurlijk mogelijk uitziet, zodat het bijna niet van echt gras te onderscheiden is. Of leg je juist de nadruk op de zachtheid, zodat het gras lekker aanvoelt onder je voeten? Of staat juist de stevigheid voorop dat beter bestand is tegen intensief gebruik? Voor welk kunstgras je ook gaat, je hoeft sowieso nooit meer te maaien of het te onderhouden: de voordelen van kunstgras zijn eindeloos. Met een mooi setje tuinmeubels erbij wordt het plaatje helemaal perfect!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: iStock

Laatste nieuws