Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Marieke Elsinga over nieuwe uitdaging: ‘Was best wel zenuwachtig’

'Na een minuutje hoorde ik de eindredacteur in m’n oor zeggen: ‘Niet vergeten te lachen hè Marieke’'

The wait is over! Vanavond is de allereerste aflevering van Alles is Muziek te zien, een gloednieuwe spelshow die helemaal draait om muziek. Aan niemand minder dan Marieke Elsinga de eer om het programma te presenteren, een ambitie die al even op haar lijstje stond. Grazia sprak de presentatrice over deze nieuwe uitdaging.

Daar zit muziek in

In Alles is Muziek gaan twee teams een muzikale strijd met elkaar aan om alledaagse voorwerpen te bemachtigen. Teamcaptains Holly Mae Brood en Jeroen van Koningsbrugge strijden elk met twee BN’ers aan hun zij. Het doel? "Aan het eind van de avond een bekend popliedje zo goed mogelijk performen zónder muziekinstrumenten te gebruiken”, legt Marieke uit als we met haar bellen. En dat gaan ze dus doen met de items die ze eerder hebben verzameld. "Dan moet je denken aan een pan, maar ook een hobbelpaard. Het kunnen eetstokjes zijn, een magnetron, een klapstoel, bleekselderij, noem het maar op”, vertelt de presentatrice enthousiast.

Klinkt misschien gek, maar met simpele voorwerpen kun je meer dan je denkt. “Met een ballon kun je dus heel veel geluidjes maken", legt ze uit. "Je kunt hem uitrekken en als een bassnaar gebruiken. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook opblazen en lucht door het tuutje laten gaan om een melodie na te doen. En uiteindelijk kun je hem ook nog laten klappen waardoor je een 'pats' hebt. Het is super creatief!”

Grote show presenteren

Het presenteren van zo’n grote show was zeker een ambitie van Marieke. “Het leek me gewoon heel leuk om het palet van de dingen die ik mag doen bij RTL uit te breiden”, vertelt ze. De presentatrice is namelijk geen onbekende in de televisiewereld. Eerder presenteerde ze al bij RTL Late Night en RTL Boulevard, en ze zat natuurlijk in het panel van I Can See Your Voice. Zo'n grote studioshow is echter wel de volgende stap. "Ik had ook de ambitie van: zou ik nog andere dingen kunnen? Het kwam er alleen nooit van omdat ik natuurlijk de ochtendshow bij Qmusic doe en RTL Boulevard deed – en dat was soms al zo’n puzzel qua agenda. Op een gegeven moment dacht ik: misschien moet ik afscheid nemen van Boulevard en gewoon eens kijken wat er op m’n pad komt. En nu mag ik dit doen, superleuk!"

En leuk, dat was het zeker. “We hebben heel veel plezier gehad”, vertelt Marieke over de opnames. “Ik mag me natuurlijk rijk rekenen met Jeroen als teamcaptain, die is gewoon heel grappig. Holly is nieuw op die plek. Ik vind dat zij het heel leuk doet! Ze is heel fysiek, fris en bloedfanatiek. Ik hoop dat je als kijker ook terugziet op televisie dat we het echt naar ons zin hadden."

Werk en moederschap

De opnames van Alles is Muziek waren het eerste dat Marieke deed na haar zwangerschapsverlof. Hoe ze dat vond? “Heel leuk! Ik merk dat ik toch wel van afwisseling hou”, vertelt de presentatrice. Ze is namelijk sinds kort ook weer elke ochtend op de radio te horen bij Qmusic. “Natuurlijk is het vroeg opstaan, maar dat is ook zonder kindje pittig", stelt ze. "Ik vind het een groot voordeel dat ik ook weer vroeg thuis ben. Dagen van 9 tot 5 zou ik veel moeilijker vinden. Nu ben ik ook weer op tijd thuis en heb ik dus heel veel tijd voor Jip." Marieke heeft dan ook een goede balans gevonden in haar werkzaamheden. "Moe ben je met een baby toch wel en moe ben je met een ochtendshow ook wel. Dus dat vermoeid zijn dat ken ik wel", lacht ze.

Even opnieuw

Nog even terug naar die allereerste opnamedag van Alles is Muziek. "Toen was ik toch wel best zenuwachtig", geeft Marieke toe. "De eerste dag op je nieuwe werk, altijd spannend." En elk begin is moeilijk, zo ging ook bij Marieke niet alles vlekkeloos. "Ik stond klaar om op te lopen. Er werd afgeteld, het publiek ging klappen en toen kwam ik op. Ik deed m’n tekst en het ging prima. Ik struikelde niet over m’n woorden of over m’n voeten", vertelt ze. "Maar toen hoorde ik na een minuutje de eindredacteur in m’n oor zeggen: ‘Niet vergeten te lachen hè Marieke’", blikt ze lachend terug. "Dus toen vroeg ik hem of we aan het einde van de opname dit stukje opnieuw konden doen, en dat hebben we gedaan. Ik heb ook eerlijk tegen het publiek gezegd dat ik heel zenuwachtig was en toen stond er een hele andere Marieke. Het ging veel beter, vrolijker en luchtiger, meer zoals ik het had willen doen." You go! Wij kunnen niet wachten om het resultaat te zien!

Alles Is Muziek is vanaf vandaag elke zaterdag om 21.45 uur te zien bij RTL4.

Beeld: Tom Cornelissen