Rose Bertram over moeilijke jeugd: ‘Mijn vader en moeder waren drugsverslaafd’

'Elke dag is opnieuw een strijd.'

Het leven van Rose Bertram is niet altijd zo perfect als het lijkt op Instagram. In Grazia’s Winterboek is het model voor het eerst open over haar moeilijke jeugd en het opgroeien in een probleemgezin met twee verslaafde ouders. “Ik wil anderen hoop geven door eerlijk en kwetsbaar te zijn.”

Drugsverslaafd

Rose is bezig met het draaien van een documentaire waarin ze een andere kant van zichzelf wil laten zien. “Ik wil de echte Rose laten zien. Waar ik vandaan kom, welke struggles ik heb gehad in mijn jeugd en hoe ik daar sterker ben uitgekomen”, vertelt ze daarover in Grazia’s Winterboek. “Mijn vader en moeder waren allebei drugsverslaafd en ik ben vroeger een aantal keren uit huis geplaatst.” En ze heeft hier vandaag de dag nog steeds mee te maken. “Mijn moeder is nog steeds verslaafd, dus ik moet hier nog elke dag mee dealen. Ik heb twee kleine zusjes waarvoor ik de zorg moet dragen en moet mijn moeder ook elke dag helpen om haar leven op orde te krijgen. Ik voel hierin een enorme verantwoordelijkheid, en daarnaast heb ik natuurlijk ook zelf nog twee kinderen voor wie ik er wil zijn.” Heftig!

Machteloos

“Verslaving is een ziekte en hoe graag je ook wilt helpen, het is heel moeilijk om daartegen te vechten”, aldus Rose. “Mensen die dealen met een verslaafde binnen hun familie weten hoe machteloos je staat. Elke dag is opnieuw een strijd”, legt ze uit. “Soms gaat het iets beter, is mijn moeder even sober, maar dan nog blijft het een gevecht, want die verslaving is niet weg. Ook als buitenstaander ga je elke keer weer door dat proces heen. En als het dan iemand is die zo dichtbij staat, zoals je moeder, geeft dat veel stress. Ik maak me ook zorgen over mijn zusjes, voor wie ik een moederfiguur ben. Ze zijn vaak bij mij, ik probeer ze zo goed mogelijk op te vangen.”

Schaduwkant laten zien

Waarom Rose het zo belangrijk vindt om ook die schaduwkant van haar leven te laten zien? “Veel mensen denken dat alles mij heel makkelijk is vergaan. Dat ik een luxe leventje heb, de wereld over reis en dat elke dag fantastisch en glamourous is”, vertelt het model. “Dat is deels ook mijn eigen schuld, want ik heb op Instagram alleen maar het mooie getoond. Maar elk meisje dat mij volgt, denkt nu wel: zij heeft het perfecte leven. Ik wil laten zien dat het echt allemaal niet zo perfect is en dat ik nog dagelijks moet dealen met waar ik vandaan kom.” Maar ze wil haar volgers ook iets meegeven. “Daarnaast wil ik aantonen dat als je genoeg wilskracht en vechtlust hebt, je kunt bereiken wat je wilt, ook al was je start niet zo goed. Er zijn veel mensen op de wereld die zich net zo voelen als ik. Ik wil anderen hoop geven door eerlijk en kwetsbaar te zijn. En zeggen: blijf volhouden, je leven kan altijd beter worden.”

Lang verhaal

Dat Rose kiest om haar verhaal te delen in een documentaire en niet op social media, is een bewuste keuze. “Het is zo’n lang verhaal, dat is niet iets wat je zomaar in een social media post kan gooien en kunt bespreken”, legt ze uit. “Het is zo persoonlijk en aangrijpend, mensen die daar voorbij scrollen kennen het achterliggende verhaal niet. Vandaar dat ik nu die documentaire wil uitbrengen, daarin heb ik de ruimte om er dieper op in te gaan.” Wanneer de docu verschijnt, is nog niet bekend. “We zijn nu nog druk bezig met het maakproces.”

In Grazia’s Winterboek vertelt Rose Bertram ook over haar relatiebreuk, Expeditie Robinson en hoe ze haar modellencarrière nieuw leven inblaast. Vanaf morgen in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Kee & Kee @ Sticky Stuff 

Laatste nieuws