Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

3 manieren waarop je je huid écht goed hydrateert

Vooral belangrijk tijdens de koudere maanden van het jaar.

Van een droge huid wordt niemand blij. We zien overal producten die beloven dat ze ons van die droge schilfers af helpen, maar wat werkt nou eigenlijk echt?

Nadelen van een uitgedroogde huid

Een droge huid is allesbehalve aangenaam. Het kan zorgen voor huidirritatie, zo vertelt Ifeoma Ejikeme (dokter in algemene geneeskunde en schoonheidsspecialist) aan Vogue UK. "Een uitgedroogde huid is een huid die een verminderd vermogen heeft om vocht vast te houden." Het zorgt er ook nog eens voor dat je huid minder glowy is.

Ontstekingen voorkomen

Je huid gehydrateerd houden is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk. Schoonheidsspecialist Pamela Marshall legt uit dat het ook nodig is om ontstekingen, zoals acne, te voorkomen. "Als je een uitgedroogde huid hebt, zullen de talgklieren meer talg produceren. De overtollige talg kan dan voor ontstekingen zorgen. Ook zal het capillaire netwerk uitzetten als de huid is uitgedroogd, waardoor er meer roodheid zal ontstaan." Wat je kunt doen om je huid te hydrateren? Wij delen hieronder een paar tips.

1. Voedingsmiddelen

Veel water drinken is goed voor zoveel zaken, ook voor een gehydrateerde huid. Al houdt het daar niet mee op. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg gezonde vetten eet. "We hebben zowel water als vetten nodig voor hydratatie", vertelt Marshall. "Voedsel als noten, zaden, avocado en vette vis heeft een positief effect op het algehele hydratatieniveau van de huid." Staat genoteerd!

2. Huidverzorgingsproducten

Onze huidverzorgingsproducten bevatten bepaalde ingrediënten natuurlijk met een reden. Maar sommige ingrediënten kunnen er ook voor zorgen dat je huid vocht wat minder goed vasthoudt. "Als je te veel ingrediënten zoals alfa-hydroxyzuren (AHA’s) gebruikt, zul je altijd last hebben van tekenen van uitdroging", vertelt Marshall. "Actieve ingrediënten zijn als een stuk taart – heerlijk om af en toe te nemen, maar op een dagelijkse basis kunnen ze de gezondheid van je huid beschadigen. Het gaat erom dat je de balans vindt tussen actieve ingrediënten, antioxidanten en beschermende ingrediënten."

3. Hydrators

Hyaluronzuur is een van de hydration heroes – het kan tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht in water dragen –, maar het is niet het enige ingrediënt dat hydraterend werkt. "Glycerine werkt als een natuurlijke moisturizer voor de huid", vertelt Dr. Ejikeme. "Het is helemaal niet duur, maar we horen er gewoon niet vaak over, omdat velen gek zijn op hyaluronzuur." Het kan zeker de moeite waard zijn om producten met glycerine in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Bovendien trekt het ook nog eens dieper in de huid dan hyaluronzuur. Not bad, right?

Bron: Vogue UK, Marie Claire | Beeld: iStock