Waarom je zou moeten skin cyclen voor een stralende, gezonde huid

Easy as 1, 2, 3.

Hier bij Grazia is skincare onze lust en ons leven. De afgelopen jaren hebben we steeds meer geleerd over bepaalde ingrediënten en producten die specifieke huidproblemen aanpakken. Denk aan niacinamide en vitamine C voor een stralende huid, salicylzuur voor het verhelpen van puistjes en grove lijnen op je gezicht en ga zo maar door. Maarre, wist je dat je deze actieve ingrediënten niet aan de lopende band moet gebruiken?

Over-exfoliëren

Het lijkt verleidelijk wanneer je weg bent van een ingrediënt als salicylzuur, een exfoliant, om deze iedere dag te gebruiken. Straks komen de puistjes namelijk weer terug, toch? Maar deze actieve ingrediënten zijn best een aanslag op je huid. Niet per se een verkeerde, maar het is wel goed om je huid wat ademruimte te geven om ook te herstellen. Zo voorkom je dat je je huid over-exfolieert.

Wisselwerking

Skin cycling to the rescue! Deze techniek werd bedacht door dermatoloog Dr. Whitney Bowe op Instagram. Ze liet aan haar volgers weten hoe de methode werkt: wissel elke dag van de week tussen je verschillende actieve skincare producten. Zo kun je huid tussendoor rust gunnen én kun je verschillende producten door de week gebruiken (meerdere actieve ingrediënten op dezelfde avond gebruiken is namelijk een no-go voor je huid).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dr. Whitney Bowe (@drwhitneybowe)

Zo laat Dr. Bowe een voorbeeld zien. Op avond 1 gebruik je een exfoliant (salicylzuur, glycolzuur, etc.), op avond 2 retinoïden (retinol bijvoorbeeld) en op avond 3 en 4 gebruik je alleen verzorgende producten (denk aan vochtinbrengende crèmes). Daarna herhaal je deze cyclus weer!

Kwetsbaar

Dr. Bowe laat daarnaast weten dat ze haar actieve producten eigenlijk alleen ’s avonds gebruikt. In de ochtend heeft ze een vrij vaste skincare routine. Het voordeel van het gebruiken van je exfolianten en retinoïden in de avond, is dat ze de hele nacht de tijd hebben om te werken, zonder door invloeden van buitenaf te worden gestoord. Ook wordt je huid vrij kwetsbaar als je zo’n ingrediënt gebruikt en zou de zon extra veel schade aan kunnen richten. Daarom is het wel van belang dat je de volgende ochtend goed smeert met een SPF, anders doe je dat goede werk van je skincare weer teniet.

Bron: NSMBL | Beeld: iStock

Laatste nieuws