Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is waarom we ons aangetrokken voelen tot iemand die geen relatie wil

Uit het onderzoek kwam een verrassend resultaat.

Ken je dat? Iemand súper aantrekkelijk vinden, maar diegene ziet jou totaal niet staan? Of nog erger: diegene ziet jou ook wel zitten, maar wil geen serieuze relatie met je. Wait, what? En ja, dát zijn juist de personen die we het meest aantrekkelijk vinden – hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Maar hoe kan het eigenlijk dat we de mensen die geen relatie willen, juist heel leuk vinden?

Perfecte persoon

Yes! Je hebt ein-de-lijk die ene persoon gevonden van wie jij weet: deze is perfect. Diegene persoon laat jou zien dat hij/zij alleen maar oog voor jou heeft, totdat het iets té serieus wordt. Dan merk je ineens dat jij veel meer moeite doet en dat jij deze persoon eigenlijk een stuk leuker vindt dan andersom. Oh no! Jammer genoeg doen afwijzingen iets met ons waardoor we deze persoon nóg interessanter gaan vinden. Maar waarom in hemelsnaam?

Onderzoek

Psycholoog Heleen Fisher heeft samen met haar collega's onderzoek gedaan naar deze hamvraag. Daaruit kwam een verrassend resultaat: een romantische afwijzing zorgt ervoor dat er bepaalde delen in onze hersenen worden gestimuleerd. Deze delen zijn gelinkt aan motivatie, beloning, verslaving en verlangens.

In het onderzoek van Fisher hebben ze naar hersenen gekeken van vijftien jonge mannen en vrouwen. Deze jonge mannen en vrouwen waren niet zomaar gevraagd voor het onderzoek. Ze waren namelijk nog kort voor het onderzoek afgewezen door iemand anders, maar wél nog steeds helemaal hotel de botel van deze persoon. Tijdens het onderzoek kregen ze foto's te zien van degene die hen had afgewezen en van iemand in wie ze helemaal niet geïnteresseerd waren.

Hersenen

Verrassend genoeg was het de persoon die hen had afgewezen aan wie de proefpersonen nog steeds de meeste aandacht gaven. De hersenen waren namelijk een stuk actiever in de gebieden motivatie, beloning, verlangen, verslaving en fysieke pijn bij de foto van de persoon die hen had afgewezen, dan bij de van de foto van iemand in wie ze totaal niet geïnteresseerd waren.

Daarnaast neemt de toegenomen 'waarde' toe als iemand ons afwijst. Klinkt misschien heel krom, maar toch is het zo. Vergelijk dit maar eens met iets wat je niet kunt betalen, maar wel heel graag wil hebben. Het is dus ergens logisch dat je meer interesse krijgt in iemand die zijn/haar toegenomen waarde bij jou laat stijgen. Ook kun je verslaafd raken aan het idee wat jullie relatie had kunnen zijn. Hierdoor kan afwijzing alleen maar meer zorgen voor intense gedachten. Heftig, maar totaal niet raar als dit je ooit eens overkomt!

Bron: Girl Scene | Beeld: Gossip Girl