Dit is waarom je beter geen BeReal kunt maken tijdens je werk

Aha!

Ben jij ook helemaal hooked aan BeReal? Snappen we. De app waarmee je vrienden dagelijks een kijkje in je leven geeft is mega populair. Maarre, het maken van zo’n foto tijdens je werk kan ook gevaarlijk zijn. Een arbeidsadvocaat raadt daarom aan om de app niet te gebruiken tijdens je werk. Wij leggen uit waarom.

BeReal

We all know the BeReal-struggle: negen van de tien keer gaat-ie af als je net op de bank ligt te Netflixen of als je aan het werk bent. En dat terwijl je diezelfde dag óók gewoon iets leuks hebt gedaan. Maar ja, die talloze BeReals die je tijdens het werk hebt gemaakt, zijn natuurlijk wel real. Social media geeft normaal gesproken altijd het perfecte plaatje van iemands leven, maar in werkelijkheid is het misschien heel anders. Met de BeReal-app heb je geen tijd om een mooie locatie of een filter te zoeken, en krijg je maar twee minuten de tijd om tegelijk een ‘echte’ foto van de omgeving en een selfie te maken. En ja, die selfie gaat niet altijd goed. Maar houd je er wel rekening mee wat er allemaal op de tweede foto te zien is, namelijk je omgeving?

Op het werk

Wat we namelijk vergeten, is dat je kunt inzoomen op foto’s. Als er dan toevallig gevoelige informatie op je scherm te lezen is kan dit ernstige gevolgen hebben, waarschuwt arbeidsrechtadvocaat Jane Harrisson. Ze legt uit: “Het is belangrijk om eerst de risico’s te overwegen voordat je snel een foto op het werk stuurt. Je zou bijvoorbeeld de regels van je bedrijf kunnen overtreden door informatie op je laptopscherm te delen, al is het maar op de achtergrond van een foto.”

Schenden van vertrouwelijkheid

De meeste bedrijven hebben in hun disciplinair beleid of personeelshandboek regels vastgelegd over het schenden van vertrouwelijkheid. Wanneer je toch gevoelige details hebt gedeeld waar je werkgever achterkomt, kan het dus mogelijk zijn dat je ontslagen wordt. “Als het vertrouwen eenmaal is verloren, kan deze niet meer worden hersteld”, zegt Harrison. Haar tip om alsnog authentiek te zijn zónder onnodig risico te lopen: deel nooit foto’s die persoonlijke namen, thuisadressen, afbeeldingen, persoonlijke of zakelijke telefoonnummers, persoonlijke en zakelijke e-mails, bedrijfsnamen of kantooradressen, financiële informatie of commercieel gevoelige informatie kunnen onthullen. Good to know! 

Bron: Marie Claire, Her.ie | Beeld: Emily in Paris 

Laatste nieuws