Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Good to know: is hyaluronzuur echt goed voor je huid?

Hmmm...

Young asian woman applying serum on facial skin

Hyaluronzuur wordt steeds populairder en talloze celebs als Hailey Bieber zweren erbij. Het ingrediënt zou je huid een stuk verbeteren en laten stralen. Maarre, is dit eigenlijk wel echt zo?

Structuur en veerkracht

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan, een koolhydraat dat de structuur en de veerkrachtigheid van je huid beïnvloedt. “Je kunt het zien als een hydratatiemagneet. Het zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft”, aldus dermatologe Dr. Shereene Idriss in gesprek met TZR. Ons lichaam produceert ook uit zichzelf een bepaalde hoeveelheid hyaluronzuur voor onder andere onze ogen, gewrichten en ons bindweefsel. Naarmate we ouder worden, neemt die productie af. Daarom worden producten met hyaluronzuur vaak genoemd als het om anti-aging gaat.

Hyaluronzuur is tevens een van de hoofdingrediënten van lip fillers. “Omdat het van zichzelf al een biocompatible chemische stof is, eentje die de huid herkent, is er een kleine kans dat er slecht op wordt gereageerd”, aldus plastisch chirurg Dr. Yannis Alexandrides in gesprek met TZR.

Te veel is nooit goed

Veel dermatologen bevelen producten met hyaluronzuur aan voor de dagelijkse skin care routine. Toch zit er een addertje onder het gras. Een teveel aan dit ingrediënt zorgt er namelijk voor dat je huid juist vocht verliest in plaats van vasthoudt, aldus Idriss. Als het bovendien niet wordt aangebracht op een vochtige huid of als er na het aanbrengen geen olie of moisturizer overheen wordt gesmeerd, kan het juist vocht uit je huid trekken. Ook kan het dan zorgen voor roodheid en ontstekingen.

Smoothies en supplementen

Hoe zit het met hyaluronzuur in ‘eetbare’ vorm, bijvoorbeeld in smoothies en supplementen? In theorie is het een prima idee om regelmatig hyaluronzuur binnen te krijgen, zodat de hoeveelheid vocht in je huid kan worden opgebouwd. Bovendien krijgt je huid tijdens het verteringsproces een signaal waardoor hij denkt dat hij meer hyaluronzuur moet produceren. In de praktijk moet het hyaluronzuur in de voeding echter eerst nog door je volledige verteringsstelsel, dus profiteert je huid er alleen indirect van.

Een ander nadeel is meer van het algemene soort. Wetenschappers zijn er namelijk nog altijd niet over uit of supplementen met hyaluronzuur wel zo effectief zijn als vaak wordt beweerd. In de afgelopen tien jaar hebben verschillende studies duidelijk gemaakt dat die supplementen veilig zijn, maar er is meer onderzoek nodig om te concluderen of ze echt voor iedereen goed werken.

All about balance

Al met al is het dus zeker niet slecht om af en toe een product met het ingrediënt erin te kopen, maar kun je de supplementen beter laten staan. “Ik geloof in een goed uitgebalanceerd dieet. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor drinkbare bouillon, waar hyaluronzuur in zit”, aldus Dr. Idriss. Volgens voedingsdeskundige Kimberly Snyder kun je je voedingspatroon het beste aanvullen met voeding waarin hyaluronzuur zit (of die de aanmaak van dat zuur stimuleert), zoals sinaasappel, tofu, zoete aardappel en chiazaad. “Dat is beter verenigbaar met je lichaam en wordt sneller geabsorbeerd dan de supplementen”.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Beauty
  • Skincare and beauty concept. Portrait shot of young asian woman applying serum or essential oil on facial skin. Model in white bathrobe moisturizing derma with vitamin E, collagen and hyaluronic acid