Problem solved: zo kun je pigmentvlekken verminderen en voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van die vlekken af te komen.

Pigmentvlekken kunnen geen kwaad, maar ze kunnen je gezicht of lichaam wel flink ontsieren. Hoe kom je eraan, en vooral: hoe kun je ze verminderen en voorkomen? Grazia to the rescue!

Eerste hulp bij pigmentvlekken

Pigmentvlekken komen in alle soorten, maten én kleuren voor. De meeste vlekken zijn donkerbruin van kleur, maar er zijn ook witte en grijzige pigmentvlekken. Wat zijn pigmentvlekken nu eigenlijk? Kunnen we kort over zijn: je huid maakt onder invloed van uv-stralen pigment aan. Zodra dit proces wordt verstoord, hoopt melanine zich op et voilà: een pigmentvlek.

Doordat je gezicht het vaakst is blootgesteld aan de zon, komt hyperpigmentatie daar het meest voor. De vlekken kunnen echter ook ontstaan op je handen, nek, rug, benen of buik. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, wil je er waarschijnlijk wel van af. Why? Tja, waarschijnlijk omdat je ze niet zo mooi vindt.

De aanpak

Het slimst is om ’t probleem bij de kern aan te pakken. Doordat de meeste pigmentvlekken ontstaan door (langdurige) blootstelling aan de zon, is smeren met SPF het allerbelangrijkste wat je kunt doen om (nieuwe) pigmentvlekken te voorkomen. Pigmentvlekken kunnen soms ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld hormonale schommelingen, acne of wondjes. Pigmentvlekken die ontstaan na een acné-uitbraak of wondjes, verdwijnen op den duur vanzelf weer. Hyperpigmentatie die door de zon ontstaat verdwijnt niet, maar is wel oppervlakkig van aard en daardoor vaak goed te behandelen.

Wekelijks exfoliëren met glycolzuur kan heel effectief zijn. Schrik overigens niet als de vlekken na het exfoliëren eerst iets donkerder van kleur worden. Na een aantal weken worden ze vanzelf minder zichtbaar. Ook kun je kiezen voor een professionele laserbehandeling of IPL (lichtflitsbehandeling). Daarmee kunnen pigmentvlekken vrijwel helemaal verdwijnen. Dat werkt zo: door de warmte van de laser of IPL wordt het teveel aan pigment afgebroken. Ook hierbij worden de pigmentvlekken eerst donkerder, waarna ze verdwijnen.

Handige producten

Helaas blijven pigmentvlekken vaak niet definitief weg. Na een paar zomers in de zon kunnen ze opnieuw ontstaan. Gelukkig zijn er ook tal van crèmes, lotions en serums te koop die effectief kunnen zijn tegen pigmentvlekken en ze helpen te verlichten. Let dan wel altijd op de ingrediëntenlijst. Retinol (vitamine A), niacinamide, vitamine C, glycolzuur en zoethoutwortel zijn krachtpatsers die je goed kunnen helpen. Zo stimuleert retinol de celvernieuwing, beschermt het tegen toekomstige pigmentvlekken en helpt het bij het vervagen van bestaande hyperpigmentatie. Niacinamide, vitamine C en glycolzuur helpen ook bij het minder zichtbaar maken van pigmentvlekken en zoethoutwortel werkt als een soort whitener voor je huid.

Je kunt op doktersrecept ook hydrochinoncrème verkrijgen. Deze stof onderdrukt de melatonine-aanmaak, waardoor je huid niet te veel pigmentkorrels kan aanmaken. Bedenk wel: geduld is een schone zaak. Het kan zeker een maand (of langer) duren voordat je de vlekken lichter ziet worden. Da’s niet zo gek: je huid is immers druk bezig met het aanmaken van nieuwe cellen. Volhouden en goed blijven smeren dus, zeker met SPF.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws